Raikkonen brez novega motorja in brez novosti

Avtor prispevka: , objavljeno 15. maja 2018 .

Kimi Raikkonen bo na VN Monaka lahko nastopil s starim pogonskim agregatom, zaradi katerega je moral odstopiti z VN Španije. Finečev dirkalnik je v 26. krogu dirke nenadoma izgubil moč, kar naj bi povzročila težava v električni napeljavi, zaradi katere so prenehali delovati valji na levi strani Ferrarijevega šestvaljnega agregata. Mehaniki so ugotovili, da ni šlo za poškodbo motorja, zato načrtujejo, da bo Raikkonen lahko z istim motorjem, ki ga je prvič uporabil v Barceloni, nastopil tudi v Monte Carlu.

Prvak sezone 2007 je na petkovem prostem treningu ostal brez pogonskega agregata, zato so mu pri Ferrariju v dirkalniku zamenjali motor, turbo polnilnik ter MGU-H, s temi komponentami pa bi moral Finec odpeljati tudi dirkaški konec tedna v Monaku, nato pa bi na sedmi dirki sezone v Kanadi dobil nov, izboljšan pogonski agregat. Nesrečni Raikkonen tako v Monaku sicer ne bo izgubil štartnih mest, bo pa zato moral s komponentami iz Španije odpeljati še šest dirkaških koncev tedna in bo izboljšave dobil šele na vN Nemčije.

Tako dolg cikel je potreben, ker dirkači v letošnji sezoni, dolgi 21 dirk, lahko uporabijo le tri omenjene komponente, vsaka naslednja pa pomeni izgubo štartnih mest. Kljub temu pa bo moral Raikkonen v preostanku sezone uporabiti četrti motor in vsaj na eni dirki žrtvovati deset štartnih mest.

Raikkonen je v Španiji zabeležil drugi odstop v petih dirkah, v točkovanju prvenstva pa se nahaja 47 točk za vodilnim Lewisom Hamiltonom.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish