Quartararo: To je uresničitev sanj

Avtor prispevka: , objavljeno 24. oktobra 2021 .

Fabio Quartararo živi svoje sanje, potem, ko je danes postal prvi Francoz z naslovom v kraljevem razredu.

Dirkač Yamahe je na sobotnih kvalifikacijah s petnajstim mestom zabeležil svoj najslabši rezultat v razredu MotoGP. Danes pa po izjemni vožnji s četrtim mestom na današnji dirki osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka. Francoz je bil zelo blizu uvrstitvi na oder a zmagovalce, preden ga je tri zavoje pred ciljem prehitel Enea Bastianini.

Po končani dirki je novi svetovni prvak povzel svoja čustva.

“Skoraj sem že ostal brez glasu. Takoj, ko sem prečkal ciljno črto so me prevzela čustva. Spomnil sem se na vse težke trenutke moje kariere. Občutek je res neverjeten. Biti svetovni prvak razreda MotoGP je nekaj, kar pred leti, ko sem bil v težkem položaju nisem verjel.”

“Trenutno imam občutek, da sanjam. Mislim, da še nisem dojel, kaj sem dosegel.”

Njegova pot je bila namreč vse prej kot lahka. Potem, ko je po osvojenih zaporednih naslovih španskega mladinskega prvenstva (2013, 2014) je prišel v razred Moto 3 so ga številni že primerjali z Marcom Marquezom ter njegovimi dosežki v nižjih kategorijah. Kljub temu pa so bile prihodnje tri sezone (2015-2017) vse prej kot enostavne in uspešne. Zmag ni bilo, v tem obdobju je zabeležil zgolj dve uvrstitvi na oder za zmagovalce. Kljub prvi zmagi leta 2018 in skupnem desetem mestu tudi ta sezona ni bila veliko boljša kot prejšnje. Prav zato je večina močno dvomila v odločitev novoustanovljenega moštva Petronas, ko so za svojo prvo sezono v kraljevem razredu izbrali Francoza.

“Ko sem osvojil drugi zaporedni naslov v španskem prvenstvu je bil prvi naslednji cilj osvojitev naslova Moto 3. Toda ni mi uspelo niti enkrat zmagati. Nato sem prestopil v Moto 2 in si želel nazaj pridobiti samozavest. V drugi sezoni mi je končno uspelo zmagati. Zmagal sem dvakrat, a so mi eno odvzeli z diskvalifikacijo. Sam to še vedno štejem za zmago. Tudi v tem razredu sem bil daleč od naslova. Prav zato nisem pričakoval prestopa v razred MotoGP.”

“Edina možnost za osvojitev naslova je tako ostala v razredu MotoGP in to mi je danes uspelo. Priznam, da pred nekaj leti nisem verjel v to.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish