Quartararo s povišanimi vrtljaji presenetil Rossija

Avtor prispevka: , objavljeno 5. oktobra 2019 .

Valentino Rossi je sicer pričakoval, da bo Fabio Quartararo letos zelo hiter, toda dirkaški doktor ni pričakoval, da bo tako zelo hiter. Dirkač Petronas SRT Yamahe je na Tajskem osvojil četrti najboljši štartni položaj svoje prve sezone v razredu MotoGP, v nedeljo pa se mu obeta peta uvrstitev na oder za zmagovalce, morda celo krstna zmaga v kraljevem razredu svetovnega prvenstva v motociklizmu.

“Pričakoval sem, da bo Fabio letos naredil dober vtis, saj sem pričakoval, da bo hiter,” je povedal Rossi. “Fantastičen je bil že pri 15-ih letih. Bil je poseben, toda nisem pričakoval nič takega. Verjetno tega ni pričakoval nihče. Zelo hiter je in zelo močan, ne dela napak in mislim, da bo v bodoče še precej močnejši. Z Yamaho je hiter, ker vozi gladko, umirjeno in zelo dobro obvlada motocikel na zaviranjih,” je o mladem Francozu, ki bo do konca sezone še malce nevarnejši, saj bo lahko dirkal z dodatnimi 500 vrtljaji motorja več, kot do zdaj, povedal Rossi.

Vrtljaji so bili omejeni glede na tovarniški Yamahi, da bi pogonski agregati, katerih Quartararo lahko zamenjal le pet, zdržali skozi vso sezono.

Fabio ima zdaj do konca sezone na voljo še en povsem nov motor, tako kot Maverick Vinales, Rossi ter Franco Morbidelli, ki uporabljajo šesti pogonski agregat od sedmih, medtem ko Fabio dirka s četrtim od petih.

Medtem ko je Quartararo proslavljal osvojeni najboljši štartni položaj, pa se je moral Rossi zadovoljiti z devetim štartnim mestom, katerega je osvojil po padcu v prvem hitrem krogu. “Škoda, saj bi bili lahko boljši,” je povedal Italijan. “Na zadnjem treningu sem bil kar hiter, zato smo želeli dirko začeti v prvi peterici. S prvo gumo sem naredil napako. Tisti ovinek (ovinek št.5 kjer sta ob koncu kvalifikacij padla tudi Quartararo in Marquez op.p.) je nevaren, saj ima veliko grbin, toda zapeljal sem malce preširoko in spodneslo mi je prednjo gumo. Imel sem dovolj časa za še en poizkus na rezervnem motorju, toda na njem sem imel drugačne nastavitve in druge gume.

Štart dirke iz tretje vrste je vedno težaven, toda imam dober tempo, zato upamo na suho dirko.”