Quartararo pred dosežkom, ki uspe le redkim

Avtor prispevka: , objavljeno 17. oktobra 2021 .

Fabio Quartararo je na pragu osvojitve naslova svetovnega prvaka v razredu MotoGP. Če mu to uspe se bo pridružil posebnemu klubu petnajstih dirkačev. Tega sestavljajo denimo Casey Stoner, Nicky Hayden in Mick Doohan.

El Diablo je nase prvič opozoril leta 2013, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka v mladinskem svetovnem prvenstvu. Dosežek je ponovil še v sezoni 2014 nato pa se z velikimi pričakovanji preselil v razred Moto 3. Številni so ga že takrat zaradi izjemnega talenta primerjali z Marcom Marquezom. Vendar pa Francozu v obeh nižjih kategorijah ni uspelo postati prvak. Še več, v štirih sezonah kaljenja je zgolj štirikrat stal na zmagovalnem odru, zabeležil eno zmago. Številni so zato imeli pomisleke, ko se je leta 2019 pridružil novoustanovljenemu moštvu Petronas Yamahe. Toda Franoz se je takoj izkazal in že v prvi sezoni s svojimi predstavami utišal dvomljivce.

Letos pa je dvaindvajsetletnik tik pred tem, da pokori celotno svetovno konkurenco. Če mu to uspe bo postal šestnasti dirkač v zgodovini, ki bo osvojil naslov v kraljevskem razredu brez, da bi bil prvak v katerem izmed nižjih razredov.

Še več gre za dosežek, ki ni uspel nobenenu dirkaču iz Evrope že od leta 1982, ko je prvak postal Italjan Franco Uncini. Zadnji trije prvaki razreda MotoGP – Joan Mir, Marc Marquez in Jorge Lorenzo so vsi osvojili vsaj en naslov v nižjih kategorijah. Seveda ni nobenega zagotovila, da naslov v nižjih kategorijah prinaša uspeh v kraljevskem razredu in obratno. Zadnja dva takšna primera sta bila Casey Stoner in Nicky Hayden. Slednji nikoli niti ni nastopal v nižnjih kategorijah pa se je leta 2006 zavihtel na motociklistični prestol.

Kenny Roberts mlajši in njegov oče Kenny Roberts sta tudi med njimi. Poleg njiju pa še Mick Doohan, Kevin Schwantz, Wayne Rainey, Eddie Lawson, Wayne Gardner, Freddie Spencer, Franco Uncini, Marco Lucchinelli, Barry Sheene, Libero Liberati in Umberto Masetti.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish