Quartararo: Potrebujemo več časa za razumevanje motocikla

Avtor prispevka: , objavljeno 8. februarja 2020 .

Fabio Quartararo po današnjem debiju na tovarniški specifikaciji Yamahe: “Manjka nam še kilometrov za boljše razumevanje motocikla.”

Čeprav je Fabio Quartararo svoj prvi dan na letošnji tovarniški specifikaciji Yamahinega motocikla zaključil na vrhu, dan vendarle ni bil tako popoln, kot se morda zdi na prvi pogled. Kot je poudaril potrebuje predvsem več časa preživetega na motociklu, za boljše razumevanje le tega. Prvi dan testiranj v Sepangu je francoski dirkač še sedel na lanski različici motocikla. Danes pa je preizkusil tudi letošnjo specifikacijo tovarniškega motocikla. Podobno kot včeraj je tudi danes zaključil na vrhu. Tokrat pa je v želji, da se čim bolje spozna z novim motociklom opravil kar 72 krogov.

V oči bodeta predvsem dva podatka. Prvi je njegova neverjetna konstantnost, saj je kar 26 krogov opravil znotraj 1:59. Drugi nekoliko manj vzpodbujajoč pa je njegova najvišja končna hitrost – 324,3. Ta je tako četrta najslabša in skoraj 5 km/h manjša od najvišje Yamahine končne hitrosti Mavericka Vinalesa. Ob koncu dneva je tako poudaril, da potrebuje predvsem čas za razumevanje novega motocikla. Njegovi glavni področji sta bili danes nastavitve ter delo na elektroniki.

“Manjka nam še kilometrov, da bi lahko bolje razumeli novi motocikel. Res je, da smo opravili 72 krogov, toda vmes so spreminjali najrazličnejše stvari, tako da še vedno nimamo najboljše osnove. Potencial je zagotovo tu in morda bom že jutri bolj jasen pri svojih komentarjih. Glede najvišje končne hitrosti ni bilo velikega napredka v primerjavi s prvim dnem. Zelo pomembno bo imeti dober motor za čim boljše pospeševanje. Nastavitve elektronike lahko nato nekoliko prilagajamo.”

Ko primerja letošnji motocikel z lanskim je napredek jasno viden.

“Veliko krogov smo odpeljali okoli 1:59 z obrabljeno pnevmatiko, kar je zelo pozitivno. Še vedno so stvari, ki jih je potrebno izboljšati, toda to je povsem normalno, ko dobiš nov motocikel. Za jutri si želimo najti še nekaj izboljšav.”