Protest proti Ducatiju je sprožila Aprilia

Avtor prispevka: , objavljeno 11. marca 2019 .

Prostest zoper Ducatijeve motocikle GP19, ki so jih na VN Katarja vozili Jack Miller, Danilo Petrucci ter zmagovalec Andrea Dovizoso, po zavrnjeni pritožbi pri komisarjih zdaj roma v Ženevo, na mednarodno športno razsodišče, štiri moštva, Aprilia, Suzuki, Honda in KTM, ki so pritožbo vložile, pa trdijo, da lahko dokažejo, da krilce proizvaja podtlak in je s tem nelegalno.

Pritožbo zoper Ducatijevo krilce je sprožil Massimo Rivola, novi šef Aprilia Racing, ki ima za sabo več kot 20 let izkušenj v Formuli 1, kjer je sodeloval z ekipami Minardi, Toro Rosso in nazadnje Ferrari, kjer je služboval kot športni šef moštva.

2. marca je tehnični direktor MotoGP, Danny Aldridge moštvom poslal dokument, v katerem je pojasnil okoliščine, v katerih je takšno dodatno krilce dovoljeno. Tako imenovani deflektor naj bi bil dovoljen le v dežju, saj naj bi v prvi vrsti preusmerjal vodni tok stran od zadnje gume, s čimer bi se povečala varnost dirkačev. Toda z dovoljenjem se je odprla Pandorina skrinjica in pri Ducatiju so si razlagali, da lahko dodatno krilce uporabijo tudi na suhi dirki, glavni namen krilca pa naj bi bilo hlajenje zadnje gume. Ducatijevi tekmeci, z izjemo Yamahe, ki se ni želela opredeliti ne na eno, ne na drugo stran, saj so deflektor v Valenciji uporabili tudi sami, pa so prepričani, da krilce proizvaja aerodinamični učinek, oziroma ustvarja podtlak, s katerim se izboljša oprijem zadnjega dela motocikla. Rivola naj bi imel obsežen dokument, ki to tudi dokazuje.

“Ducati je pred tedni tehničnemu direktorju predstavil dodatek na zadnji nihajni vilici, ter pokrov prednjega kolesa,” je pojasnil šef moštva Suzuki, Davide Brivio. “Takrat so trdili, da je glavna funkcija teh dveh delov hlajenje gum. Tehnični direktor je dela odobril in ekipam kasneje poslal dodatno razlago.”

Še pred dirko sta Rivola in Brivio kontaktirala Gigija Dall’Igno, generalnega menedžerja Ducatija in mu pojasnila, da bo vložena pritožba, če bo katerikoli Ducatijev motocikel uporabljal to krilce. Pritožbo so, kot obljubljeno, tudi vložili, čeprav so vedeli, da bo v prvi stopnji – pri komisarjih dirke – ta padla, tako pa so zatem dobili priložnost, da primer obsežneje predstavijo mednarodnemu športnemu razsodišču v Ženevi.

“Ducati je dodatke namestil na tri motocikle, zato smo se pritožili. To smo storili, da enkrat za vselej pojasnimo ali gre za dovoljeno uporabo ali ne,” je pojasnil Brivio.

Aprilia, Suzuki, Honda in KTM so prepričani, da Ducatijevi argumenti sami sebi nasprotujejo, saj naprimer trdijo, da je glavna funkcija krilca hlajenje zadnje gume, medtem pa temperatura steze med dirko v Katarju ni dosegla niti 25 stopinj Celzija, tako, da se zadnja guma brez krilca ne bi mogla pregrevati.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish