Promotorji dirk kritični do vodstva Formule 1

Avtor prispevka: , objavljeno 29. januarja 2019 .

Organizatorji dirk Formule 1 so se v ponedeljek sestali in kritično nastopili proti lastnikom prvenstva, saj naj bi ameriško podjetje Liberty Media ubralo nepravično smer vodenja.

Kar pet prizorišč dirk bo moralo letos obnoviti pogodbe za prirejanje tekem, ob tem pa se pojavlja negotovost glede prihodnosti dirk za VN Velike Britanije v Silverstonu, ter VN Italije v Monzi.

Združenju promoterjev dirk Formule ena ni všeč, da se vse več prenosov premika na plačljive TV kanale, s čimer naj bi se zmanjšalo število gledalcev, tako pred TV zasloni, kakor tudi na dirkališčih samih, poleg tega pa se ne strinjajo tudi s tem, da so nekateri organizatorji dirke dobili pod boljšimi pogoji.

Po njihovem mnenju je na dolgi rok škodljivo, če gledalci izgubijo brezplačni dostop, sporno pa je, da mesto na koledarju nive dirke dobijo na račun obstoječih.

“Z novo sezono promotorji iščemo pristop z več sodelovanja, tako da lahko tudi dolgoletni organizatorji Formuli ena in FII ponudimo svoje znanje in izkušnje,” so zapisali v skupni izjavi za javnost.

Novi lastniki si močno prizadevajo na koledar dirk uvrstiti tudi ulično dirko v Miamiju, med pogajanji pa se je izkazalo, da so tamkajšnji organizatorji dobili ponudbo, za delitev dobička v zameno za pogodbo, medtem ko morajo drugi organizatorji plačati več deset milijonov evrov.

“Miami bo očitno pogodbo dobil zastonj,” je za Daily Mail povedal Stuart Pringle, organizator dirke v Silverstonu, ki je aktivirala klavzulo za odstop iz pogodbe za organizacijo VN Velike Britanije.

“Tega ostali nismo sprejeli z navdušenjem, šr najmanj organizatorji v Austinu, ki se močno trudijo, da dirko izpeljejo z dobičkom. Če se bo to nadaljevalo, bo Formula 1 dirkala le še na drugorazrednih dirkališčih, ali pa še to ne,” je dejal.

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish