Proizvajalci odprli vrata razvoju motorjev v 2016

Avtor prispevka: , objavljeno 15. oktobra 2015 .

Prozvajalci motorjev so se strinjali s predlogom mednarodne avtomobilistične zveze FIA in tako bodo tudi v prihodnji sezoni smeli razvijati svoje pogonske agregate.

Trenutna pravila pravijo, da naj bi proizvajalci po sistemu razvojnih žetonov, v prihodnji sezoni smeli uporabiti 25 žetonov, potem koso jih letos lahko 32. FIA naj bi proizvajalcem prepovedala prodajo leto dni starih motorjev, a je ta poteza padla v vodo.

Na sestanku v Ženevi, kjer so bili prisotni predstavniki Mercedesa, Ferrarija, Renaulta, Honda in krovne organizacije FIA, so se soglasno strinjali, da pravila ostajajo svobodna kot so bila v letošnji sezoni.

To pomeni, da bodo proizvajalci imeli na voljo 32 razvojnih žetonov, tko kot letos, hkrati pa bo dovoljen razvoj na nekaterih področjih, ki jih je želela FIA izvzeti.

Odločitev je ključna za Hondo in Renault, ki sta se z novimi motorji znašla v krizi. Po novem jima ne bo treba hiteti z razvojem, saj bodo lahko več težav rešili med prihodnjo sezono. Na sestanku naj bi prisotni dosegli bolj izenačen nivo tekmovanja, ne le v prihodnji, ampak tudi v vseh bodočih sezonah.

Kot rečeno bodo proizvajalci smeli ekipam ponuditi tudi leto dni stare motorje, torej letošnjo verzijo, kar bo omogočilo ekipi Toro Rosso nastopati s Ferrarijevimi motorji letnika 2015, dosežen dogovor pa bo verjetno botroval tudi temu, da bo moštvo Red Bull vsaj še v sezoni 2016 nastopalo z Renaultovimi motorji.

Dogovorjeno mora zdaj potrditi še komisija za F1, pri čemer pa naj bi šlo zgolj za formalnot, preden zeleno luč decembra prižge še Športni svet.

Izzid sestanka pa hkrati pomeni, da na stezi vendarle ne bomo videli tako imenovanega alternativnega motorja.