Prireditelj VN Kitajske zaprosil za nov termin dirke 2021

Avtor prispevka: , objavljeno 10. januarja 2021 .

Dirka za VN Kitajske v Šanghaju, ki je načrtovana za 11. april 2021, je pod velikim vprašajem. To so na tiskovni konferenci potrdili tudi organizatorji, ki si povrhu aktivno prizadevajo za prestavitev dirke, kot je povedal Yibin Yang, poslovni direktor promotorja kitajske dirke Juss Event.

Yang je ob tem povedal: “Zelo je vprašljivo, da nam bo uspelo organizirati dirko v prvi polovici leta. Naš cilj je, da jo prestavimo v drugo polovico. V ta namen smo odgovornim Formule 1 poslali pisno prošnjo, v upanju, da lahko dirko prestavimo.” Kot razlog za prestavitev je Yang navedel še vedno trajajočo krizo koronavirusa, vendar so nenehno obveščali FOM o aktualnih pomislekih na Kitajskem. “Skoraj vsak teden smo imeli telefonsko konferenco.” Tako da namen Kitajcev odgovornih Formule 1 verjetno ne preseneča.

Prireditelji kitajske dirke letošnje sezone, ki je načrtovana za 11. april, naj bi odgovorne Formule 1 že zaprosili za prestavitev dirke v drugo polovico leta.

Kitajska je po Avstraliji že druga država prirediteljica, ki razmišlja o prestavitvi svoje dirke. V obeh primerih pa odločitev še ni bila sprejeta. Kot možni nadomestni lokaciji se omenjata Imola in Portimao. Obe stezi sta bili na koledarju dirk že v sezoni 2020, ker so morali prireditelji izven Evrope svoje dirke odpovedati. Obe evropski prizorišči imata dodatno možnost, da se pojavita tudi letos, ker je bila načrtovana dirka v Vietnamu že črtana. Po navedbah kolegov iz Motorsport-Total.com, bi lahko Portiamo dirko organiziral 11. aprila, Imola pa 25. aprila.

Prestavitev avstralske in kitajske dirke v drugo polovico leta, pa bi se lahko spričo zgoščenega koledarja izkazalo kot zelo težka naloga. Med koncem poletnega premora 29. avgusta in finalno dirko v Abu Dabiju 5. decembra, so prosti le še štirje vikendi. Tiskovni predstavnik Formule 1 je na vprašanje o letošnjem koledarju povedal: “Formula 1 ima koledar s 23 dirkami in mi trdno računamo s tem, da bomo teh 23 dirk tudi izpeljali.”     

Članek je na voljo tudi na vmax.si