Prihodnost: Varnostni avto brez voznika!

Avtor prispevka: , objavljeno 21. avgusta 2017 .

Iz mednarodne avtomobilistične zveze FIA, krovne organizacije svetovnega prvenstva Formule ena, prihaja novica, da bi lahko v bodoče varnostni avto po stezi vozil brez voznika, kot del promocije avtonomnih vozil.

FIA je sicer odločna, da bo voznik v dirkalniku ostal ključen element dirk Formule ena, toda samovozna vozila postajajo vse bolj realna, zato bi to novodobno tehnologijo prihodnosti lahko promovirali skozi druge elemente dirkaških koncev tedna.

Vodja tehničnega oddelka Formule ena, Marcin Budkowski, je namignil, da bi bil avtonomni varnostni avtomobil lahko dober način promocije, brez da bi zaradi tega trpela privlačnost Formule ena. “Govorili smo o varnostnem avtomobilu, brez voznika. Z njim bi lahko promovirali tehnologijo, do katere so mnogi še vedno precej skeptični. Tako bi jim lahko pokazali, kako le ta deluje. Voznika varnostnega avtomobila ne bi več potrebovali, saj bi nadzor vozila prepustili računalniku. Hkrati pa se moramo zavedati, da bi dirkalniki Formule 1 brez voznika bili zanimivi inženirjem, ne pa tudi gledalcem,” je dejal Budkowski.

Čeprav meni, da gledalcev F1 brez voznikov ne bi privlačila, pa je Budkowski prepričan, da prvenstvo avtonomnih dirkalnikov Roborace lahko igra veliko vlogo pri promociji takšnih vozil. “Dvomim, da bi Formula ena brez dirkačev privlačila milijone okrog sveta, toda če motošportno platformo izkoristimo za promocijo novih tehnologij, kot je varnostni avto brez voznika, ali Roborace, je to lahko odlična priložnost za iskanje novih rešitev.

FIA želi razumeti, kako se bo avtomobilistični svet spremenil z uporabo avtonomnih vozil ter kakšen vpliv bo ta imela na posamezne države, saj bo ta tehnologija popolnoma spremenila avtomobilizem in stopnjo varnosti,” je še dodal Budkowski.