Prihodnjo sezono prihaja spopad prvakov GHD

Avtor prispevka: , objavljeno 7. avgusta 2013 .

 

FIA je na zadnjem sestanku mednarodnega športnega sveta prižgala zeleno luč za najprestižnejše tekmovanje v svetu gorsko hitrostnih dirk. Prihodnjo sezono se tudi slovenskim gorsko hitrostnim dirkačem obeta možnost nastopa na tako imenovanem Hill Climb Masters tekmovanju.

Gorsko hitrostne dirke spadajo med ene najstarejših motošportnih disciplin, saj so bile prve dirke organizirane na začetku dvajsetega stoletja. Dirke dan danes potekajo v več kot dvajsetih evropskih državah, pa tudi na drugih kontinentih, kjer je najbolj znana dirka Pikes Peak v Koloradu. Evropsko prvenstvo gorsko hitrostnih dirk (EHCC) sestavlja trinajst prireditev v enajstih državah, tudi Sloveniji. Poleg evropskega prvenstva potekajo še tri druga tekovanja – prvenstvo starodobnikov, mednarodno prvenstvo, ter evropsko pokalno tekmovanje.

Ob tako natrpanem koledarju prireditev, na katerih po mnenju stroke nastopajo večinoma amaterski dirkači, je težko prepričati tekmovalce, da bi sodelovali v enem prvenstvu skozi celotno sezono. Ravno zaradi tega pa se je porodila zamisel o organizaciji enega samega dogodka ob koncu sezone (sredi oktobra) kjer se bodo na enem mestu med sabo pomerili vsi državni ter mednarodni prvaki minule sezone. Tako je nastalo tekmovanje Hill Climb Masters, oziroma dirka gorsko hitrostnih prvakov.

Država, kjer se bo odvijal HC Masters, bo dogodek gostila najmanj tri leta, potem pa se bo selil v drugo. Pripravljale ga bodo države oziroma organizatorji dogodkov, ki bodo lahko privabili kar največje število prvakov, obenem pa zagotovili kvalitetno organizacijo ter promocijo s katero bo dogodek le še pridobil na prestižnosti. Med državami, ki bodo dogodek pripravljale bi se lahko znašla tudi Slovenija, kjer v sklopu evropskega prvenstva poteka ena izmed najbolje organiziranih dirk v evropi in sicer tista v Ilirski Bistrici.

Na Masters dogodku bodo prvaki posameznih prvenstev in pokalnih tekmovanj morali nastopiti z dirkalnikom, s katerim so nastopali med sezono. Šlo pa bo za dve tekmovanji in sicer tekmovanje posameznikov, kjer bodo dirkači nagrajkeni s kolajnami, ter tekmovanje narodov, pri katerem pa bo zaradi razlik v zmogljivostih udeležencev zmaga šla državi z največ zmagami med posamezniki in ne državi katero bo zastopal najhitrejši dirkač. Tako bodo možnosti za zmago imele tudi države, ki v svojih vrstah ne bodo imele dirkača, ki bo nastopal s prototipom ali formulo.

“Vsi dogodki na koledarju evropskega prvenstva gorsko hitrostnih dirk so zelo priljubljeni,” je pojasnil Paul Gutjahr, predsednik FIA komisije za gorsko hitrostne dirke. “Število tekmovalcev je na posameznih dirkah pogosto večje od 150, včasih se celo približa številu 250. Na številnih dirkah za državno prvenstvo redno nastopa preko 150 tekmovalcev, toda disciplina gorsko hitrostnih dirk je disciplina, kjer nastopajo amaterski dirkači, ki od ponedeljka do petka hodijo v službo.

Večina teh navdušencev, četudi so prvaki v svoji državi, si ne more privoščiti nastopa v tujini. Ker bo tekmovanje Masters vključevalo eno samo dirko, lahko privabimo tudi takšne dirkače, še posebej ker bo nastop na tem dogodku za izbrane nekaj posebnega, saj bodo imeli priložnost ponosno zastopati svojo državo.

Poleg tega pa bo to priložnost, da se med sabo pomerijo dirkači, ki sicer med sabo ne bi tekmovali. Želimo si, da bi Masters bil vrhunec sezone gorsko hitrostnih dirk,” je še povedal Gutjahr.

Komisija za gorsko hitrostne dirke bo čez letošnje poletje sestavilo športni pravilnik, ki bo med drugim določal kriterije, ki jih bodo morali izpolniti organizatorji. Če bodo izpolnjevali zastavljene kriterije, bodo lahko kandidirali za organizacijo dirke Hill Climb Masters.