Pri Hondi zadovoljni, a ostajajo na realnih tleh

Avtor prispevka: , objavljeno 18. marca 2019 .

Po dirki F1 v Avstraliji so bili zelo zadovoljni pri Hondi, saj so po dolgih enajstih letih, po zaslugi sodelovanja z moštvom Red Bull, ponovno stali na odru za zmagovalce. Kljub temu pa ostajajo trdno na realnih tleh, saj menijo, da je zaostanek za najboljšimi še vedno precejšen.

Japonski proizvajalec pogonskih enot se je Formuli 1 ponovno pridružil leta 2015 skupaj s McLarnom, kjer pa so bili v treh skupnih sezonah daleč od boja za uvrstitev na zmagovalni oder. Nezadovoljstvo, ki ga je javno izražal predvsem Fernando Alonso, je ob koncu sezone 2017 privedlo do njunega razhoda. Honda je nato v lanski sezoni precej bolj mirno izboljševala svoje pogonske enote z moštvom Toro Rosso, kjer so pričakovanja zagotovo nižja kot pri moštvu iz Wokinga. Njihovo delo pa kljub temu ni bilo nič lažje in pomembno, saj so njihov razvoj podrobno spremljali pri moštvu Red Bulla, ki je bilo zelo nezadovoljno z Renaultom, tedanjim dobaviteljem pogonskih enot. Odnosi med moštvoma so bili skozi sezono precej napeti, kar sta obe strani izražali tudi preko medijev. Ob koncu minule sezone so se pri avstrijskem moštvu na podlagi podatkov svoje sestrske ekipe odločili pričeti sodelovanje s Hondo.

Že prva letošnja dirka F1 pa lahko obe strani navdaja z obilico optimizma. Max Verstappen je Hondi s tretjim mesto privozil prvo uvrstitev na zmagovalni oder po dirki v Silverstonu leta 2008, ko je Rubens Barrichello za volanom tovarniškega dirkalnika Honde osvojil tretje mesto. Tehnični direktor Honde Toyoharu Tanabe je poudaril pomembnost dobrega rezultata že na prvi dirki sodelovanja z Red Bullom.

“Mislim, da je ta rezultat za nas zelo pomemben, saj prinaša nekaj več sproščenosti ter daje motivacijo za nadaljnji razvoj.”

Verstappen je med dirko v boju za tretje mesto prehitel Sebastiana Vettela, ob koncu dirke pa lovil Lewisa Hamiltona, ki pa mu ga vendarle ni uspelo prehiteti. Tanabe se zaveda, da mora Honda še napredovati, saj naj bi imela Mercedes in Ferrari še vedno nekaj prednosti. Zmagovalec dirke Valtteri Bottas je namreč končal več kot 20 sekund pred Vestappnom, ki je ob koncu lanske sezone redno stal na odru za zmagovalce. Vsi štirje dirkalniki s Hondinimi pogonskimi sklopi so končali prvo letošnjo dirko, do točk oziroma točke pa se je z desetim mestom v dirkalniku Toro Rossa prebil še Daniil Kvyat.

Nekoliko bode v oči predvsem zaostanek obeh Ferrarijev za Verstappnom, ki znašal skoraj pol sekunde. Ta dosežek pa Tanabeja ne zavaja.

“Ferrari je bil v Barceloni zelo hiter, tukaj pa smo bili hitrejši mi. Nihče ne ve ali bomo, ko pridemo naslednjič v Barcelono hitrejši mi ali oni. Na to vpliva več dejavnikov, po prvi dirki je še zelo težko oceniti našo konkurenčnost, mogoče je stanje drugačno. Kljub temu pa je rezultat zelo vzpodbuden.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish