Pri gledalcih najbolj priljubljen Raikkonen

Avtor prispevka: , objavljeno 1. julija 2015 .

Anketa, ki jo je med gledalci formule ena opravilo združenje dirkačev formule ena, je razkrila podobo formule ena, kakršne si želi večina gledalcev.

V anketi je sodelovalo preko dvesto tisoč posameznikov, natančneje 217.756 iz skoraj 200 držav sveta. Kar 89 odstotkov gledalcev meni, da bi morale razlike med ekipami biti manjše, 85 odstotov pa meni, da bi moral šport storiti več, da bi privabil in obdržal nove gledalce.

Kar 74 odstotkov sodelujočih meni, da bi morala biti pravila bolj ohlapna, s čimer bi videli bolj raznolike dirkalnike, med najpomembnejšimi vidiki pa so anketiranci izpostavili zvok in moč motorja.

Kar 80 odstotkov vprašanih želi videti več gumarjev, kakor je bil to primer v začetku 2000-ih, ko sta ekipam gume dobavljala Bridgestone in Michelin.

Čeprav so se ekipe odločile, da se dolivanje goriva ne bo vrnilo na dirke, se je kar 60 odstotkov gledalcev izreklo v podporo vrnitvi.

Več kot polovica (54%) vprašanih podpira omejitev proračunov ekip ter točke za najhitrejši krog na dirki (51%).

Zelo malo podpore so prejeli predlogi za popestritev dirk, kot je naprimer obrnjen vrstni red na štartu (18%) ter dodaten balast za najuspešnejše (26%).

Kar tri četrtine vprašanih formulo ena spremlja več kot 10 let, kar nazorno kaže, da šport ne privablja novih gledalcev, med vprašanimi pa je izmed dirkačev najbolj priljubljen Finec Kimi Raikkonen, sicer dirkač moštva Ferrari, ki je med gledalci prav tako najbolj priljubljeno.

Anketiranci menijo, da so dirkalniki najbolje zgledali v prvih sezonah novega tisočletja, 77 odstotkov pa je prepričanih, da je posel v formuli ena postal preveč pomemben. Zanimivo je, da bi 16 odstotkov vprašanih vsem dirkačem dalo enake dirkalnike, prav tak odstotek pa podpira standarden motor za vse dirkalnike. 14 odstotkov podpira zamisel, da bi na štartu videli manj ekip z več dirkalniki.

V primerjavi z anketo, ki jo je leta 2010 opravilo združenje ekip formule ena, so anketiranci tokrat formulo ena opisali kot “tehnološko, drago in dolgočasno”, medtem ko so pred petimi leti menili, da je le ta bila “tehnološka, tekmovalna in razburljiva”.

Le 45 odstotkov gledalcev ocenjuje, da je v formuli ena ta trenutek največ najboljših dirkačev na svetu, medtem ko se kar 88 odstotkov strinja, da bi morali v dirkalnikih sedeti najboljši od najboljših.

Predsednik združenja dirkačev, Alex Wurz je dejal, da bodo dirkači z rezultati ankete takoj stopili do vodilnih mož v formuli ena.

1
Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
0 Komentarji avtorjev
  Naroči se  
najnovejši najstarejši z največ glasovi
Pošlji obvestilo