Pri Ferrariju priznali: Zaradi nezanesljivosti smo zmanjšali moč motorjev

Avtor prispevka: , objavljeno 22. novembra 2022 .

V moštvu Ferrari so priznali, da so v letošnji sezoni vozili z omejeno močjo motorjev, potem ko so na prvih dirkah imeli težave z zanesljivostjo le teh. Glavna težava Ferrarijevega pogonskega sklopa je v tem, da je turbinski polnilnik manjši v primerjavi s tekmeci, zato mora delovati pri precej višjih vrtljajih, da zagotovi enako izhodno moč. Takšna zasnova prinaša boljše pospeške, a hkrati povzroča več težav z zanesljivostjo. Ahilova peta Ferrarijevih motorjev je bila najbolj očitno izpostavljena na VN Mehike, kjer so zaradi redkejšega zraka na višji nadmorski višini dirkališča, turbo polnilniki še precej bolj obremenjeni. Ferrari je na račun tega izgubil precej zmogljivosti, ob tem pa je svoje pristavila še velika obraba gum, zaradi česar je italijansko moštvo po VN Madžarske povsem izgubilo stik z Red Bullom.

Mattia Binotto, šef moštva Ferrari, je dejal, da bo zanesljivost motorja glavna prioriteta med zimskim premorom. “To je glavna prioriteta, saj mora biti dirkalnik zanesljiv, če želiš zmagati, kar pa naš letos ni bil,” je povedal. “Hitrost dirkalnika je na drugem mestu, saj čeprav smo bili precej konkurenčni na kvalifikacijah, tega nismo uspeli prenesti na dirke. Naša forma na dirkah ni bila dovolj dobra, za višje mesto v prvenstvu. Pri razvoju hitrega in zanesljivega dirkalnika si lahko privoščiš napake pri taktiki in postankih v boksih, saj lahko napake izničiš s hitrostjo, zato sem moramo usmeriti v to smer.”

Binotto je razkril, da so v Maranellu dirkalnik prenehali razvijati precej prej, kot pri Red Bullu in Mercedesu, ter pozornost preusmerili v naslednjo sezono, zaradi česar bi morali imeti prihodnje leto nekaj prednosti.