Prepoved “party mode” na prošnjo Mercedesa šele v Monzi

Avtor prispevka: , objavljeno 22. avgusta 2020 .

FIA je pred VN Španije napovedala ukinitev kvalifikacijskega načina delovanja motorjev, oziroma tako imenovane “party mode” motorne mape, ki naj bi v veljavo stopila že z dirko v Belgiji, a so na prošnjo Mercedesa in Honde ukinitev premaknili na VN Italije v Monzi.

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je napovedala prihod tehnične direktive, ki bo zahtevala, da dirkač za kvalifikacije in dirko uporablja le en način delovanja motorja, saj so različne motorne mape postale tako zapletene in obsežne, da FIA ne more več nedvomno zagotavljati, da se vsi proizvajalci držijo pravil.

Toda pri Hondi in Mercedesu so zaprosili za odlog ukinitve, saj naj bi potrebovali več časa za analizo, ter testiranja, s katerimi bi se radi izognili poškodbam pogonskega agregata ob uporabi le enega načina delovanja.

V zadnjih tednih so se pojavile govorice, da FIA sumi, da nekateri proizvajalci iz svoje MGU-K enote, torej hibridnega sklopa, uporabijo več od dovoljenih maksimalnih 120 kilovatov (163 konjskih moči). Ironično, šlo naj bi predvsem za ekipo Mercedes, ki je v sezoni 2018 s sumi, da to počne Ferrari, močno pritiskala na zvezo FIA, ta pa je na nezadovoljstvo Ferrarija, ob postopku pregleda, tekmecem razkrila ključne podrobnosti o njihovem pogonskem sklopu, čeprav nepravilnosti v delovanju niso našli kljub dodatnemu senzorju porabe električne energije.

Razlog za tedenski zamik ukinitve je dejstvo, da bo večina dirkačev v Belgiji, sedmi dirki sezone, zadnjič uporabila prvega izmed agregatov, ki jih imajo na voljo za letošnjo sezono, v Monzi pa bodo v dirkalnike namestili nove pogonske enote, ki pa bodo morale delovati pod pogoji nove tehnične direktive.

Od Monze naprej bodo torej dirkači ostali ne le brez kvalifikacijskega načina delovanja motorja, temveč tudi brez map za mokro stezo, varnostni avto, in za dirke morda najpomembneje, nič več map za varčevanje goriva.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish