Pregled novosti v sezoni 2015

Avtor prispevka: , objavljeno 1. januarja 2015 .

Sezona 2014 je v Formuli 1 postregla z drastičnimi spremembami, letos pa stvari v grobem ostajajo enake. Kljub vsemu si bo spet treba zapomniti nekaj novosti v pravilih, ki so predstavljene v nadaljevanju.

Tehnična pravila
– V dirkalnike se vračajo Hondini V6 turbo motorji, potem ko so se zaradi svetovne gospodarske krize poslovili leta 2008. Obnovili bodo partnerstvo z McLarnom, ki je med letoma 1988 in 1992 obrodilo številne uspehe.
– Vozniki bodo lahko tekom sezone lahko uporabili samo še štiri pogonske enote, letos pa si jih imeli na voljo pet. Če bo pa koledar uvrščena tudi Velika nagrada Koreje, ki je zaenkrat navedena začasno, bodo dobili še eno dodatno.
– V želji, da olepšajo videz prednjega dela dirkalnika, so spremenili mere nosu. Sprememba v pravilih ne dovoljuje več stare oblike nosu, kar pomeni, da se bodo morala moštva zgledovati po Mercedesovi in Ferrarijevi letošnji rešitvi.
– Omejili so uporabo vetrovnika, ki moštvom zapoveduje, da lahko tekom sezone uporabljajo zgolj enega. Poleg tega v njem lahko preživijo 65 ur tedensko glede na predhodnih 80.
– Minimalno težo dirkalnika so dvignili za 1kg na 702kg.

Športna pravila
– Po številnih kritikah se bodo opustile dvojne točke na zadnji dirki in tako bo na vsaki dirki mogoče dobiti enako število točk za najboljšo deseterico.
– Vpeljal se bo koncept navideznega varnostnega avtomobila, o katerem so se začeli pogovarjati po nesreči Julesa Bianchija na Veliki nagrade Japonske in ki so ga preizkušali proti koncu sezone. Uporabljal se bo, ko bodo potrebne dvojne rumene zastave, a razmere ne bodo zahtevale varnostnega avtomobila. To pomeni, da bo na določenem delu dirkališča hitrost dirkačev omejena.
– Če bo dirka prekinjena, se bodo dirkači po novem zbrali za varnostnim avtomobilom v ulici boksov in ne več na štartnih mestih štartno-ciljne ravnine.
– Če se bo osebje moštva ali njihova oprema zadrževala na štartnih mestih 15s pred signalom, bo dirkač moral začeti dirko iz boksov. Če tega ne bodo storili, jih doleti 10-sekundna stop/go kazen.
– Kazni glede uporabe motorja se bodo po novem upoštevale na tekoči dirki in ne več prenesle na naslednjo. Če dirkač ne bo mogel izpolniti celotne kazni, bo na dirki opravil še stop/go kazen ali pa dobil časovni pribitek.
– Poleg 5-sekundne kazni za  dogajanje na dirki bodo sedaj komisarji lahko podelili tudi 10-sekundno kazen na enak način.
– Dirkači, ki bodo zaostajali za krog, bodo še vedno imeli dovoljenje, da prehitijo varnostni avto, a se ponoven štart dirke ne bo odlagal z namenom, da dirkači ujamejo priključek z ostalimi.

Dirkači
– Štartna vrsta bo vsebovala 18 dirkalnikov, od tega bodo za volanom sedeli trije novinci: Max Verstappen, Carlos Sainz ml. in Felipe Nasr.

Novi dirkaški dvojci
– Red Bull je iz hčerinskega moštva Toro Rosso omogočil napredovanje Daniilu Kvyatu, ki bo dirkač ob Danielu Ricciardu. Kvyat se je Toro Rossu letos pridružil kot novinec in osvojil osemnajst točk, s katerimi je prvenstvo končal na petnajstem mestu.
– Sebastian Vettel se je po odhodu iz Red Bulla pridružil Ferrariju, kjer bo družbo delal Kimiju Raikkonenu, s čimer bodo rdeči nastopali z dvema svetovnima prvakoma.
– Fernando Alonso se vrača k McLarnu, ki je od dirkačev sezone 2014 obdržal izkušenejšega Jensona Buttona.
– Moštva Mercedes, Williams, Lotus in Force India bodo ohranila svoje dirkaške zasedbe, Marcus Ericsson pa se je iz nekdanjega Caterhama preselil k Sauberju.

Ostalo
– Na koledarju dirk ni nobenega novega dirkališča.
– Spremenjeno dirkališče Autodromo Hermanos Rodriguez v Mehiki se vrača po triindvajsetih letih. Dirka bo potekala za Veliko nagrado Nemčije v Nürburgringu, ki nadaljuje tradicijo menjavanja s Hockenheimom. Velika nagrada Koreje je sicer na koledarju, a se še ne ve, če bodo moštva potovala tja.
– Medsezonska testiranja so zmanjšali s štirih na dve.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish