Predlogi za zmanjšanje stroškov so smešni

Avtor prispevka: , objavljeno 13. maja 2014 .

Predsednik mednarodne avtomobilistične zveze FIA, Jean Todt je predloge za zmanjšanje stroškov v formuli ena, ki so jih predlagale ekipe, označil za smešne. Predstavniki ekip so se zbrali in skupaj predlagali nekaj rešitev s katerimi bi zmanjšali stroške. Med predlogi so med drugim ukinitev grelcev za gume ter uvedba še več standardiziranih delov, kar pa po mnenju Todta ne bo dovolj.

“Prosil sem jih, naj svetujejo, kako naj zmanjšamo stroške,” je dejal Todt. “Vemo, da imajo moštva proračune, ki se gibljejo med 72 in 290 milijoni evrov, predlagane rešitve pa bi proračune zmanjšale le za dva milijona, kar je naravnost smešno.

Stroške želimo zmanjšati za 30 do 40 odstotkov, šele takrat bomo zadovoljni. Sam imam nekaj zamisli, rad pa bi videl, kaj o njih menijo ekipe. Še enkrat se bomo sestali in upam, da bodo imeli dovolj razumevanja in da bodo tudi sami prispevali dobre predloge. Toda to, kar so predlagali zdaj je smešno.”

Todt meni, da bi večino denarja lahko privarčevali z zmanjšanjem števila zaposlenih v ekipah. “V moštvih je preveč zaposlenih. Nedavno sem si ogledal film z Juanom Manuelom Fangiom, Taziom Nuvolerijem Jimom Clarkom in Jackom Brabhamom in takrat je bilo v ekipah po deset ljudi.

Časi se spreminjajo, to moramo sprejeti, toda najti je treba pravo razmerje med številom zaposlenih. Ti namreč stanejo največ.

Potem pa je tu še število delov dirkalnika, ki jih izdelajo z razvojem. O teh stvareh razmišljamo zdaj, ko govorimo o varčevanju,” je pojasnil Todt.