Pred natanko 25 leti se je rivalstvo spremenilo v legendo – VN Japonske 1989

Avtor prispevka: , objavljeno 23. oktobra 2014 .

22. oktober. Ta datum je zelo pomemben v skupnosti F1, in danes še bolj. Na ta dan, pred natanko 25 leti, je največje rivalstvo v zgodovini Formule 1 dočakalo spektakularni vrhunec.

Dve dirki pred koncem Svetovnega Prvenstva Formule 1 1989 je imel Alain Prost 21 točk prednosti pred McLarnovim moštvenim kolegom Ayrtonom Senno. Senna je dirko začel s prvega startnega mesta, a je svojo pozicijo izgubil takoj ko se je prižgala zelena luč. Prost je startal zelo dobro, medtem ko se je Senni start ponesrečil in je izgubil nekaj mest.

Sedaj je Brazilec postal lovec, saj je vedel, da mora nujno moštvenemu kolegu odvzeti nekaj točk, če hoče računati na možnost osvojitve naslova svetovnega prvaka na zadnji dirki. Peščico krogov pred koncem je Senna naredil svojo potezo.

Ali je tam obstajala vrzel? Da. Ali je tam tudi ostala? Ne. Prost je zavil v šikano, da je bil Senna že ob njem in oba sta trčila. Gledalci, moštva, mediji – vsi so dogajanje opazovali z nejevero. Prosta pa vse skupaj ni dosti ganilo. Pravzaprav je bilo videti, kot bi ga dogodek nekoliko olajšal. Iz ustavljenega avta je izskočil praktično v trenutku, ko mu je Senna požugal s pestjo.

Oba voznika sta bila izločena in s tem je bil naslov prvaka njegov. A obstajala je težava; Senna se ni pustil kar tako predati. Brazilec se ni hotel sprijazniti s porazom in je varnostnikom ob stezi mahal, da bi rad nadaljeval. Medtem ko je Prost dogajanje opazoval izza ograje, so Senno porinili, in Brazilec je nadaljeval, kakor hitro je le lahko. S polomljenim prednjim krilom je moral odpeljati ves dolgi krog, nakar je pripeljal v bokse na zamenjavo. Zatem je Senna sklonil glavo in vozil kot obseden. Slednjič je naredil tudi potezo, ki mu je prinesla zmago – ironično, Alessandra Nanninija je prehitel prav v tisti šikani, v kateri je pred tem trčil s Prostom. Italijan v boju ni pokazal kakega posebnega odpora.

Senna je prišel do zmage in se spet vrnil v boj za naslov prvaka – ali pa je tako le mislil. Medtem ko je vozil dirko svojega življenja, so se v ozadju začele dogajati druge stvari. Predvsem je v ospredje še enkrat več stopila politika v svoji najbolj umazani obliki. Senno so uradniki diskvalificirali zaradi sekanja šikane, čeprav si ob tem nikakor ni mogel pridobiti kakršnekoli prednosti. Pravzaprav bi bila vrnitev na dirko brez sekanja šikane precej nevarnejša, saj je pred tem stal na zelo neugodnem mestu.

McLaren in Senna sta se pritožila nad kaznijo, a s tem sta si povzročila več škode kot koristi. Prejel je visoko denarno kazen, FIA mu je dala oznako »nevarni voznik«, razen tega so ga suspendirali za šest mesecev. Senna je skupaj s svojimi podporniki hitro namignil na prijateljske odnose med predsednikom FISA, Jean-Meriem Balestrom, in njegovim francoskim rojakom Alainom Prostom. FIA je ob tem hitro zavrnila očitke, da bi naj pri odločitvi kakršnokoli favoriziranje igralo vsakršno vlogo. Posledično je Senna skoraj zapustil dirkaški svet, in dejal »Jaz sem profesionalec, sem pa tudi človek.«

Naslednje leto je Senna dočakal svoje maščevanje. S Prostom sta bila še enkrat več vpletena v napet boj za svetovno prvenstvo. Čeprav je Brazilec tudi tokrat stal na prvem startnem mestu, je Prost stal na mestu, ki ga je večina voznikov označila za primernejšega. Senni je bilo igric dovolj; vsega je imel vrh glave, in zabeležene so njegove besede »Sistem me je (vulgarizem) že nekajkrat. Danes pa bo šlo po moje.«

In svojo potezo je tudi naredil – precej podobno kot Pele, a v precej manj slavnostnem načinu. Če ne bo imel boljše linije, ne bo skozi ovinek pripeljal niti on niti Prost, in Senna bi s tem postal novi prvak. Na isti način si je naslov prvaka leto prej prislužil Alain Prost. No, na startu Senna ni prišel na boljšo linijo, in noben od njiju ni prišel skozi ovinek.

Ob teh dveh je rivalstvo med Hamiltonom in Rosbergom na nivoju otroškega vrtca.

»Če več ne napadaš obstoječe vrzeli, potem več nisi dirkač.«

Prispevek je prispeval Tifosi-Club.si, kjer si lahko preberete tudi več o sezoni 1989.

Foto: Press