Pred dirko: Mugello

Avtor prispevka: , objavljeno 30. maja 2019 .

Najboljši dirkači na svetu so že zbrani v Mugellu, kjer bo ta dirkaški konec tedna na sporedu šesta dirka sezone. Dirkališče je najboljše dirkače na svetu prvič gostilo leta 1976, ko je zmago slavil Barry Sheene. Od leta 1994 pa dirkališče samostojno gosti dirko za veliko nagrado Italije. Največ zmag na tem 5,2 kilometerskem dirkališču ima Valentino Rossi – devet, od tega sedem v razredu MotoGP, kjer je bil nepremagljiv med leti 2002 ter 2008. Zmago manj ima Jorge Lorenzo, ki je ravno pred letom dni na tem dirkališču prvič zmagal z Ducatijem. Stezo sestavlja 15 zavojev, 6 levih in 9 desnih, zaradi 1,141 kilometerske štartno-ciljne ravnine pa so v zadnjih letih tu v prednosti predvsem Ducatijevi dirkači.

Po dominantni predstavi v Le Mansu v vlogi vodilnega dirkača razreda MotoGP prihaja Marc Marquez. Aktualni svetovni prvak ima pred drugouvrščenim Andreo Doviziosom 8 točk prednosti. Za dirkača Ducatija bo ta dirka posebna tudi za to, ker bo to zanj 300. nastop v motociklističnem prvenstvu. Po zanj skromnem desetem mestu na minuli dirki bo svojo priložnost tu iskal tudi Alex Rins. Dirkač Suzukija nujno potrebuje dober rezultat, saj trenutno v skupnem seštevku zaostaja 20 točk za vodilnim Marquezom. Poleg Rinsa si bo dobrega rezultata pred množico svojih navijačev nadejal tudi Valentino Rossi. Mugello bo tudi tokrat jasno večinoma povsem v rumenih barvah.

V razredu Moto 2 v vlogi vodilnega prihaja Lorenzno Baldassarri pred Tomom Luthijem. Baldassarri bo zagotovo naskakoval zmago s čimer bi vsaj nekoliko pobegnil tekmecem v boju za letošnji naslov. Vloga vodilnega v najšibkejšme razredu pripada Arónu Canetu.

V svoji zgodovini smo tu spremljali že številne izjemno zanimive dirke in lahko si nadejamo, da bo tudi letošnja ponudila izjemno zanimivo dogajanje.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish