Povzetek sezone 2021: Lecuona največkrat na tleh, pri vrhu tudi Marquez

Avtor prispevka: , objavljeno 28. novembra 2021 .

Letošnja sezona razreda MotoGP se je prejšnji teden s posezonskimi testiranji tudi uradno zaključila. Fabio Quartararo je osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, Jorge Martin je postal novinec leta. Na vrhu prav posebne kategorije pa je zaključil Iker Lecuona.  

Španec svojo zadnjo sezono zaključil z največjim skupnim številom padcev. Tik za njim je zaključil Marc Marquez. Ta je v sezoni izpustil štiri preizkušnje, kar pomeni, da je glede povprečno število padcev na dirkaški konec tedna prehitel svojega rojaka.

Po uradni podatkih je dirkač moštva Tech 3 letos na osemnajstih dirkah zabeležil 26 padcev. V povprečju torej 1,4 padca na dirkaški konec tedna. Marquez, na drugi strani je letos zaradi poškodbe izpustil štiri preizkušnje. Skupno je na štirinajsti koncih tedna na kateri je nastopil zabeležil 22 padcev. Povprečno torej 1,6 na vikend.

Visoko število padcev (več kot v prejšnji sezoni) sta zabeležila tudi moštveni kolega Espargaro in mlajši brat Alex. Prvi je letos padel dvajsetkrat, lani ko je še nastopal za KTM pa desetkrat. Alex pa je v tej sezoni zabeležil pet padcev več (19, lani pa 14).

Johann Zarco, v minulih sezonah eden tistih z največ padci je letos na poti do svoje najboljše uvrstitve v skupnem seštevku zmanjšal to število (iz 17 na 10).

Izmed dirkačev, ki so nastopili na vseh osemnajstih preizkušnjah sta se na tleh najmanjkrat znašla najboljša iz minule sezone – Fabio Quartararo in Fracesco Bagnaia, ki sta padla sedemkrat.

V razredu Moto 2 je na tleh največkrat končal Aron Canet (21), v najšibkejšem razredu pa Kaito Toba (19).

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish