Posoda motornega olja kriva za (ne)uspeh Ferrarija

Avtor prispevka: , objavljeno 16. aprila 2015 .
Ferrari je v svojem lanskoletnem dirkalniku F14T posodo motornega olja postavil na precej nenavadno mesto, v notranjosti menjalniškega ohišja tik za motorjem.

To se je zgodilo v prvem letu vnovične uporabe motorjev s turbo-polnilnikom, oziroma ob uveljavitvi precej bolj kompliciranih pogonskih enot, v kateri so svoje mesto našle tudi hibridne komponente. Posledično je vsak od motornih proizvajalcev razvil svoje tehnične rešitve, od katerih je bilo nekaj tudi razmeroma nevsakdanjih; najbolj v oči vpijoč primer je Mercedesov turbinski polnilnik, ki je imel turbinski del na enem koncu motorja in kompresorskega na drugem. Ferrari se je odločil za netipično postavitev oljnega menjalnika v notranjost ohišja menjalnika, kjer bi naj bilo olje shranjeno dovolj daleč od vseh možnih virov toplote, da bi ostajalo kar čim bolj homogeno skozi ves čas trajanja dirke.

Izkazalo se je, da je bila sezona 2014 skozi Ferrarijeve oči prava mala katastrofa; v vsem letu so na 20 dirkah le dvakrat končali na stopničkah, na koncu sezone pa so končali na zanje dokaj povprečnem četrtem mestu. Voznika Fernando Alonso in Kimi Räikkönen sta sezono končala na šestem oziroma dvanajstem mestu, kar je seveda za voznika njunega kova nekaj nesprejemljivega, in po koncu sezone je pri Ferrariju prišlo do prave rošade, v kateri pa niso naredili menjav le pri osebju, ampak so se ozrli tudi proti osnovnemu viru težav – pogonskemu agregatu.

V aktualnem dirkalniku SF15-T so posodo za olje spet namestili na svoje običajno mesto na prednji strani motorja, tik za voznikovim sedežem, medtem ko so hladilnik polnilnega zraka pustili na svojem prejšnjem mestu. Povsem pa so prenovili izpušni sistem, da bi s tem prišli do najboljšega kompromisa med motorno močjo in izmenjavo toplote, ki je dajala energijo hibridnemu delu MGU-H.

In rezultati? Tako rekoč so bili vidni čez noč. Novi voznik moštva, štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel, je prve tri dirke sezone 2015 končal na stopničkah, drugo dirko v Maleziji je celo odločil v svoj prid; Kimi Räikkönen je dve od dirk končal na četrtem mestu, medtem ko je moral v Avstraliji odstopiti zaradi slabo privitega kolesa, potem ko je bil na poti do solidnega petega mesta. Že na prvih treh dirkah je torej Ferrari prišel do boljših rezultatov kot v lanskem celotnem letu.

Ali je to bila zasluga drugače speljanega oljnega sistema, oziroma drugačen pristop k delovanju pogonskega agregata? Kdo ve. A kot kaže, so v dirkalniku modela 2015 prišli do neprimerno boljših tehničnih rešitev kot v 2014.

Članek prispeval: Tifosi-Club.si

1762 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
1762
0
Radi bi slišali tvoje mnenje, prosim napiši komentar!x
()
x