Porsche po odstopu Toyote do 18. zmage v Le Mansu

Avtor prispevka: , objavljeno 20. junija 2016 .

Porsche je slavil 18. zmago na legendarni dirki 24 ur Le Mansa, potem ko se je vodilna Toyota, manj kot štiri minute pred koncem dirke pokvarila.

Pred tem je Neel Jani v finišu dirke prevzel volan Porscheja 919 in se podal v lov na vodilnega Kazukija Nakajimo. Švicar je v zadnjem delu zaostanek z minute in 10 sekund zmanjšal na le 30 sekund, a je moral deset minut pred koncem v bokse po dve novi gumi, s čimer je imel Nakajima v Toyoti prosto pot do cilja. Pri Toyoti so nestrpno pričakovali svojo prvo zmago na dirki v Le Mansu, toda tri minute in pol pred koncem je moral Japonec upočasniti vožnjo.

Vodstvo je tako prevzel Jani, ki je z Marcom Liebom in Romainom Dumasom slavil prvo zmago na najtežji vzdržljivostni preizkušnji.

Nakajima je dirkalnik sicer naposled uspel pripeljati čez ciljno črto toda prepozno, da bi bil uvrščen v uradne rezultate dirke.

Drugega mesta so se veselili v drugem dirkalniku Toyote. Trojica Mike Conway, Stephane Sarrazin in Kamui Kobajaši so sicer vodili večji del prve polovice dirke, preden so morali vodstvo prepustiti št.5. Vse možnosti za zmago dirkalnika št.6 pa so splavale po vodi, ko se je Kobajaši štiri ure pred koncem odvrtel v pesek in se nato zapletel še s počasnejšim dirkalnikom, pri čemer je poškodoval svojega.

Moštvo je opravilo preventivni pregled hladilnega sistema, zaradi česar so izgubili 10 minut.

Pravi polom pa so doživeli pri Audiju, kjer so po smoli Toyote vendarle osvojili tretje in četrto mesto. Audija R18 s številkama 8 in 7 sta dirko končala s 14, oziroma 17 krogi zaostanka, potem ko sta se skozi celotno dirko pogosto ustavljala v boksih.

Najdaljši postanek izmed obeh je opravila št.8, ki so jo vozili Oliver Jarvis, Lucas di Grassi in Loic Duval. Mehaniki so morali v 21. uri zamenjati prednje desno vzmetenje, kar jim je vzelo 40 minut.

Št.7 Andrea Lottereja, Benoita Treulyerja in Marcela Fesslerja je kmalu zatem preventivno menjala zavorna diska, iz boja za zmago pa so izpadli že v soboto zvečer, ko so mehaniki morali zamenjati pokvarjen turbo polnilnik e-trona.

Porschejeva št.1, ki so jo vozili aktualni svetovni vzdržljivostni prvaki , je dirko končala na petem mestu z 38 krogi zaostanka. Iz tekmovanja za višja mesta so izpadli po dolgotrajnih popravkih na hladilnem sistemu, ki je izpuščal hladilno tekočino.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish