Porsche naj bi kmalu kupil moštvo Red Bull

Avtor prispevka: , objavljeno 12. septembra 2017 .

Govorice, da naj bi Porsche do leta 2021 kupil moštvo Red Bull so vse glasnejše, potem ko je finančni šef nemškega proizvajalca avtomobilov v Monzi potrdil, da se spogledujejo z vrnitvijo v Formulo ena. Lutz Meschke je sicer trdil, da naj bi šlo le za vlogo dobavitelja pogonskih agregatov, ki naj bi bili po novih pravilih v sezoni 2021 povsem po željah njihove znamke, a govori se, da bi Porsche po izstopu iz svetovnega vzdržljivostnega prvenstva WEC lahko bil pripravljen na lastno tovarniško moštvo, katero pa bi še naprej vodilo isto osebje s Christianom Hornerjem na čelu. Istočasno pa bi Adrian Newey ostal šef tehničnega oddelka, ki bi sodeloval s Porschejevim dirkaškim oddelkom v Weissachu.

Dodaten zagon pa so govorice dobile, zdaj, ko se je McLaren razšel s Hondo, ki bo po novem s svojimi pogonskimi agregati opremljala Scuderio Toro Rosso. S tem pa se bodo postavili v položaj, da v primeru uspešnejšega sodelovanja ekipo iz Faenze celo odkupijo.

Lastnik Toro Rossa in Red Bulla, Dietrich Mateschitz naj bi bil že dlje časa nezadovoljen s stanjem v formuli ena, kar je pokazal z več grožnjami, da se bo poslovil iz prvenstva. Nazadnje se je to zgodilo aprila letos, ko je proizvajalec energijskih pijač izrazil nezadovoljstvo nad pomanjkanjem konkurenčnih pogonskih agregatov za moštva, ki niso v lasti proizvajalcev pogonskih agregatov.

“V Formulo ena mora najmanj do leta 2021 vstopiti neodvisen proizvajalec pogonskih agregatov,” je takrat dejal Helmut Marko, Dietrichov svetovalec. “To je več kot potrebno, ob tem pa morajo biti agregati enostavni, glasni, cena pa mora biti nižja od desetih milijonov. Obstaja dovolj podjetij, ki bi lahko dobavljale takšne pogonske agregate, zato od novih lastnikov formule ena pričakujemo, da skupaj z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA najdejo rešitev do konca letošnje sezone. Če se to ne zgodi, naša prihodnost v formuli ena ni zagotovljena,” je še dodal.

 

Foto: Sean Bull Design

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish