Poletni odmor v formuli 1

Avtor prispevka: , objavljeno 3. avgusta 2016 .

Ekipe Formule 1 so zaprle svoje tovarne in delavnice, saj je tudi za njih nastopilo dopustniško obdobje, ki se ga veselijo vsi, od dirkačev, do vodij ekip in mehanikov. Naslednja dirka za VN Belgije je na vrsti zadnji vikend avgusta in tako seveda ostane nekaj časa za odmor, saj naslednja dva tedna po pravilih nobena ekipa ne sme izvajati nobenih del in aktivnosti vezanih na Formulo 1. »V prvih dveh tednih ne smemo na dirkalnikih ničesar delati. Nobenega razvoja in nobenih novih delov,« je situacijo opisal vodja ekipe Haas Günther Steiner.

Vendar kot vedno tudi tu velja, da so pravila z izjemami. Tako lahko dobavitelji, predvsem motorjev, razvijajo in delajo neovirano naprej. Tako tudi pri ekipi McLaren upajo, da bodo inženirji pri Hondi delali na polno. »Pravilo velja za dirkalnike in dele šasij. Glede motorja in Honde si zelo želimo, da razvijajo naprej in nam ponudijo kaj boljšega,« je pojasnil Eric Boullier Dampf, član vodstva ekipe McLaren.

Kot rečeno se vse aktivnosti v ekipah ne ustavijo. Poleg dobaviteljev se seveda v ekipah Formule 1 odvija tudi potrebno administrativno delo. »Razumljivo, saj moramo svoje pisarniško poslovanje, recimo plačevanje računov in računovodska opravila izvajati neovirano naprej,« je dodal Steiner

Tudi pri ekipi Mercedesa so dopustniško razpoloženi. Tako je videti glede na sporočilo novinarjem, ki ga je poslal vodja PRja Bradley Lord:« Zaprti bomo do 21. avgusta. Še vedno sem dosegljiv preko telefona, vendar prosim brez jeze, če se takoj ne odzovem. To enostavno pomeni da a.) spim, b.) sem na obali, c.) spim ali d.) sem v bazenu.«

Seveda si dopust najbolj zaslužijo tehniki, inženirji in mehaniki iz ozadja ter vsi tisti, ki skrbijo za logistiko in delovanje ob dirkaških vikendih. »Vsi so skozi prvi del sezone zelo delali. Ne pozabite, tudi s koncem zadnje dirke ni konec dela, kar pomeni, da so delali vse do sedaj. Torej je zdaj čas, da si resnično vzamejo zaslužen odmor,« je bil svoji ekipi hvaležen Lewis Hamilton.

In ostali? Lewis Hamilton je napovedal da se bo svojo družbo ter psom odpravil na otok Barbados  v južnem delu karibskega morja. »Tokrat ne bom preveč adrenalinski, ampak bom le počival,« je svoje dopustniške načrte izdal Hamilton.  Vodja ekipe Mercedes Toto Wolff se bo podal v hribe in nato še malo na morsko obalo.

Tudi Jenson Button se veseli dopusta. »Obožujem dopust, le kdo ga ne. Lahko sem na obali in brez slabe vesti pijem pivo. Tega se veselim,« je bil srečen Button. Vendar bo moral vseeno malo pomisliti tudi na svojo nadaljnjo kariero. Iz ekipe Williams namreč prihajajo težke besede, da ga ne bodo več dolgo čakali z odločitvijo, ali bo prihodnjo sezono pri njih ali ne. Torej se le ne da čisto odklopiti vseh misli.

Fernando Alonso načrtuje potovanje po ZDA, Max Verstappen  pa bo, kot pravi, nekje ob nekem bazenu počival in se še enkrat veselil svojih uspehov, predvsem svoje prve zmage.  Seveda pa je za veliko dirkačev, ki ne prihajajo iz Evrope to priložnost da obiščejo svoje domače. Esteban Gutierrez se tako vrača v Mehiko. »Poletje v Mehiki je zelo vroče. Tako se bom hladil in seveda tudi bil športno aktiven od golfa do tenisa pa do vožnje s kolesom po hribih,« je razkril svoje športne načrte Gutierrez.

Tudi Romain Grosjean se veseli srečanja s prijatelji in domačimi, ki pa ne bo le počival ampak bo kljub vsemu delal na svojem športnem programu, zadnji teden pa bo namenjen družini. Dirkači, ki se v slabših ekipah borijo za svoje sedeže pa bodo seveda morali v tem času pridobiti kakšne nove sponzorje in si tako zagotoviti nadaljevanje kariere tudi v prihodnjem letu. Veliko ekip se namreč ogleduje po novih mladih dirkačih in tako boj za sedeže v dirkalnikih ne pozna dopusta in pavze.

1 Comment
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje