Pogled na Japonsko – Ali je steza prednost za Mercedes?

Avtor prispevka: , objavljeno 23. septembra 2015 .

Teden dni po dirki na mestnem dirkališču v Singapurju se bodo dirkači pomerili v Suzuki, kjer je steza čisto nasprotje zadnje preizkušnje.

Suzuka je kombinacija ekstremno hitrih ovinkov, tudi nekaj ostrih ovinkov ter daljših ravnin, skratka dirkališče, ki je za dirkalnike zelo obremenjujoče. Inženirji morajo tako pri nastavitvah najti pravo kombinacijo in kompromis med hitrostjo ter zračnim uporom oziroma aerodinamiko, pri tem pa ne smejo pozabiti na čim lažje rokovanje in seveda na obremenitev zavor.

Pri tem usklajevanju, ter glede na letošnjo sezono, dominira ekipa Mercedesa in tako bo seveda zanimivo videti, kako bosta pri tem uspešni ekipi Ferrrarija in Red Bulla. Torej, ali je bila zmaga Ferrarija v Singapurju zgolj zasluga samega konfiguracije dirkališča, ali pa gre za trend napredovanja celotnega dirkalnika? Od hitre steze v Suzuki pričakujemo ravno to, da bo pokazala, kakšna so razmerja med moštvi.

Ker prehajamo v zadnjo tretjino letošnjega tekmovanja, se ekipe počasi pripravljajo na dirkalnike za naslednje leto. Če k temu dodamo še dejstvo, da v naslednjem letu ni veliko sprememb tehničnih predpisov, si lahko tako ekipe že z letošnjim napredkom pomagajo glede novih dirkalnikov in določene zadeve vgrajujejo v aktualne dirkalnike ter jih tako testirajo.

V kolikor je pri lestvici voznikov še veliko neodločenega, je manj nejasnosti na ekipni lestvici, kjer Mercedes premočno vodi. Ferrari bi moral v teh zadnjih dirkah napram Mercedesu vedno doseči več kot 25 točk, v kar sami še vedno verjamejo, a je hkrati nerealno.