Po težavah Lorenza, Iannoneja in Doviziosa, dirkačem na voljo srednje trda guma

Avtor prispevka: , objavljeno 23. avgusta 2016 .

Potem ko so imeli nekateri dirkači za dirki za VN Češke velike težave z mehko prednjo gumo, so se pri Michelinu odločili, da na dirko v Silverstonu, kjer je prav tako velika verjetnost dežja, pripeljejo srednje trdo dežno gumo.

Jorge Lorenzo, Andrea Iannone in Andrea Dovizioso so imeli še največ težav s prednjo gumo, ki se je na sušeči se stezi pregrela, z nje pa je začela odpadati tekalna plast.

Dovizioso je zaradi težav odstopil, Lorenzo pa je po dveh menjavah motorja dirko končal na zadnjem mestu, prav Dovizioso pa je dejal, da je razlika med ponujenima zmesema prevelika, saj se mehke gume prehitro pregrejejo, trda pa se težko ogreje na delovno temperaturo in je tako voziti z njo precej bolj tvegano.

Čeprav pri Michelinu razumejo, zakaj so bili dirkači do gum kritični, pa so obenem izpostavili dejstvo, da so se dirkači sami odločili za uporabo mehke zmesi na podlagi treh dejavnikov. “Prvi je ta, da se je na ogrevanjih guma obnesla dobro,” je pojasnil Pieros Taramasso iz Michelina. “Drugi pa, da ni pametno dirkati z gumo, ki prej ni bila preizkušena in tretji, ker je večina menila, da se bo steza sušila hitreje.

Toda na ogrevanjih je bilo na stezi več vode, med dirko pa se steza ni dovolj posušila, da bi dirkači presedlali na gume za suho stezo. Poleg tega pa so bila zavorne točke proti koncu dirke že povsem suhe, zato so gume trpele še bolj.”

Michelin je dirkačem v Sachsenringu za testiranja ponudil tudi srednje trdo zmes gum, prav to pa bo Michelin dirkačem ponudil na naslednji dirki prvenstva v Silverstonu, ki je na sporedu čez dva tedna.

“V Silverstonu pričakujemo nižje temperature, zato se še nismo odločili, ali bomo tja odpeljali samo mehko in srednje trdo zmes, ali pa vse tri. V vsakem primeru pa bo na voljo srednje trda,” je pojasnil Taramasso.