Po padcih Rossija in Lorenza je Marquez postal svetovni prvak 2016

Avtor prispevka: , objavljeno 16. oktobra 2016 .

Marc Marquez si je po štartu z drugega mesta v prvih krogih dirke izboril vodstvo proti Valentinu Rossiju in Jorgeju Lorenzu, nato pa vodstvo le še povečeval vse do trenutka, ko sta Valentino Rossi in Jorge Lorenzo nato padla in ostala brez končne uvrstitve, s čimer je Marquez osvojil dovolj točk, da je tri dirke pred koncem sezone že postal novi svetovni prvak.

To je za Španca tretji naslov prvaka v razredu MotoGP in skupno peti.

Marquez je v Motegi prispel z 52 točkami prednosti in le to ob koncu povečal na 77 točk, do konca sezona pa so, kot rečeno, še tri dirke in je na voljo tako le še 75 točk. 23-letni Španec je s tem postal tudi najmlajši petkratni svetovni prvak.

Lorenzo je po slabem startu Rossija prevzel vodstvo in kljub bolečinam po padcu na tretjem treningu tam ostal nekaj krogov. Za njim je Marquez prehitel Rossija in mu počasi pobegnil, ter dohitel Lorenza. Dirkača Yamahe je nato prehitel v devetem ovinku in počasi a zagotovo povečeval prednost. Rossi se je nato podal v lov na moštvenega tekmeca, s katerim se bori za drugo mesto v prvenstvu. Italijanu je po nekaj krogih priprav uspelo najti pot mimo do takrat še aktualnega svetovnega prvaka, a je na drugem mestu vozil le kratek čas, saj je v lovu na Marqueza želel preveč ter padel v desetem ovinku.

Lorenzo je prevzel drugo mesto in držal tempo, kateremu je komaj sledil Dovizioso. Toda Špancu je zdrsnilo prednje kolo in pet krogov pred koncem tudi on odstopil.

Z odstopom edinih dveh dirkačev, ki sta pred dirko še imela možnosti, da Marquezu preprečita letošnje slavje, je dirkač Honde le še kontrolirano pripeljal do cilja. To je bila zanj prva zmaga v Motegiju v razredu MotoGP.

Dovizioso je napredoval do drugega mesta, Maverick Vinales pa do tretjega, potem ko je prehitel moštvenega kolega Aleixa Espargaroja.

Cal Crutchlow je bil peti pred Polom Espargarojem ter Alvaro Bautisto, ki je moštvu Aprilije privozil solidno sedmo mesto.

Danilo Petrucci je za las premagal Scotta Reddinga za osmo mesto, Stefan Bradl pa je z desetim mestom dopolnil uspeh Aprilije.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish