Po Misanu v veljavo stopila nova pravila

Avtor prispevka: , objavljeno 12. septembra 2018 .

MotoGP je po dirki v Misanu sprejel nekaj sprememb pravil, ki bodo veljala že na naslednji dirki. Spremembe so doletele štartne postopke v dežju, obvestila o kaznih, ter o določenemu številu pogonskih agregatov na dirkača.

Če bo dirka pred začetkom razglašena za dežno, bo dolžina dirke skrajšana za en krog, saj imajo nekatera moštva težave z dolivanjem goriva, kar pomeni, da jim v takšnem primeru lahko ob koncu zmanjka goriva.

Dirkač ima v primeru prekrška, zaradi katerega mora vrniti mesto tekmecu, pet krogov časa, da to stori. Ker pa so zdaj takšna obvestila objavljena na njegovi armaturni plošči in ker se lahko v petih krogih vrstni red precej spremeni in s tem zakomplicira postopek vračanja “nepravilno” pridobljenega mesta, bo zdaj dirkač v takšnem primeru imel za vrnitev položaja na voljo tri kroge.

Spremembe pa so doletele tudi pravila glede dodeljenih pogonskih enot. Ker obstaja možnost, da moštva razreda MotoGP izigrajo pravila in agregate menjajo med svojimi tovarniškimi ali poltovarniškimi dirkači, s čimer pomagajo dirkaču, ki je porabil več dodeljenih pogonskih enot. Zaradi številnih možnih scenarijev so pravila zdaj prilagodili tako, da nadomestni dirkač ne sme imeti sklenjene veljavne pogodbe s katerim koli moštvom v prvenstvu, razen, če to dovoli Grand Prix komisija.

Spremembe pa so doletele tudi razred Moto2, kjer “zaradi novega pogonskega agregata, ki ne bo na voljo v drugih prvenstvih,” wildcard nastopi ne bodo mogoči. Pravilo bo morda spremenjeno za sezono 2020.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish