Pirelli v Austinu zahteva višji tlak v zadnjih gumah

Avtor prispevka: , objavljeno 21. oktobra 2018 .

Le nekaj ur pred začetkom dirke za VN ZDA v Austinu je Pirelli moštva obvestil, da je najnižji dovoljen tlak v zadnjih gumah za dirko namesto 1.37 bara, zdaj 1.48 bara.

Pirelli pred vsako dirko izda predpise o minimalnih tlakih v gumah ter nagibu koles, pridržujejo pa si pravico do spremembe zahtevanih vrednosti. To ponavadi prilagodijo po petkovih treningih, ker pa sta oba petkova prosta treninga potekala na mokri stezi, moštva niso zbrala podatkov o obnašanju gum na suhi stezi vse do sobote. Zaradi pravil o parc fermeju, Pirelli po koncu kvalifikacij ne more spreminjati zahtevanih nastavitev glede nagiba koles, tako da so se morali zateči le k spremembi tlaka zadnjih gum, ki so se na suhi stezi obrabljale bolj od pričakovanega.

“Zagotoviti moramo, da naš izdelek zdrži obremenitve,” je odločitev pojasnil Mario Isola, šef Pirellijevega F1 programa. “Tlak v zadnjih gumah smo morali dvigniti zaradi večje obrabe zadnjih gum. Sprememba ni velika, vendar ima lahko velike posledice. Težko je predvideti kakšen učinek bo sprememba imela, saj ta konec tedna nismo zbrali veliko podatkov.”

Po kvalifikacijah, kjer je Lewis Hamilton le za las osvojil najboljši štartni položaj pred dirkačema Ferrarija, je šef moštva Mercedes, Toto Wolff opozoril, da bi prav zadnje gume lahko igrale ključno vlogo na dirki, še posebej, ker bo Kimi Raikkonen dirko začel na drugačni zmesi gum od moštvenega kolega Sebastiana Vettla in dirkačev Mercedesa. “Danes smo v simulacijah dirke videli, da so zadnje gume precej na meji,” je v soboto dejal Wolff. “Glavna tema dirke bo, kako gume ohraniti dlje časa. Kar se tiče taktike, ni povsem jasno, katera je najbolj optimalna,” je še dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish