Pirelli: Spa je za nas eno od težjih dirkališč

Avtor prispevka: , objavljeno 23. avgusta 2016 .

Poletne pavze v Formuli 1 je počasi konec, saj se konec tedna začne prvi dirkaški vikend drugega dela letošnje sezone. Ta teden se karavana Formule 1 seli v Spa, belgijsko dirkališče, ki ni izziv le za voznike, ampak tudi za dirkalnike ter pnevmatike. Da slednje drži, se je pokazalo lansko leto, ko je tik pred koncem dirke Sebastianu Vettlu razneslo gumo.

Tokrat ima Pirelli na razpolago mehko in srednjo različico intudi super mehko, ki jih bodo pripeljali v Belgijo. Zaradi posebne konfiguracije dirkališča, od hitrih ovinkov do hitrih ravnin ter seveda legandarni Eau Rouge, so pnevmatike izpostavljene različnih vplivom.

»Dirkališče predstavlja velik izziv ter velike obremenitve,« potrjuje Paul Hembery, športni šef Pirellija. »Zato je tako za dirkače kot tudi za nas to dirkališče zelo vzburljivo. Karakteristike proge otežujejo izbor pravih nastavitev, zato se ekipe odločajo za več različnih strategij,« je še dodal.

Spa je legendarno dirkališče, kjer se je prva dirka odvila leta 1924. Leta 1970 je bila dirka izvedena še na starem dirkališču, ki je vseboval tudi nekaj javnih cest. Leta 1983 se je v seznam dirk Formule 1 dirkališče vrnilo v spremenjeni podobi, še vedno pa je ohranilo veliko tistih čarobnih delov, med katere zagotovo sodi ovinek Eau Rouge. Dirkačem je ena izmed najdaljših stez na koledarju med najbolj priljubljenimi, a so kljub vsemu veliko kritik namenili novi šikani pred zaključkom kroga imenovani avtobusna postaja.

Lansko leto je zmagal Lewis Hamilton z dvema postankoma v boksih. Ker dirkališče kljub vsemu omogoča veliko možnosti za prehitevanje, število postankov v boksu ni najbolj odločujoče, ampak je veliko odvisno od konfiguracije dirkalnika.

Foto: f1grandprix.motorionline.com