Pirelli: Red Bull in druga moštva v Bakuju niso upoštevala naših smernic

Avtor prispevka: , objavljeno 12. junija 2021 .

Proizvajalec gum Pirelli po poročanju italijanske Gazzette dello Sport sumi, da moštvi Red Bull in Aston Martin na dirki F1 za VN Azerbajdžana v Bakuju nista upoštevali smernic glede tlaka v gumah.

Max Verstappen je na dirki suvereno vodil, ko mu je pri visoki hitrosti počila guma. Podobno se je nekaj krogov prej zgodilo Lancu Strollu, za počeni gumi pa so pri Pirelli takoj po dirki okrivili ostanke na stezi, saj naj bi bila presekana tudi pnevmatika Lewisa Hamiltona. Pirelli je kasneje izvedel podrobno analizo podatkov in čeprav uradnih rezultatov še ni na voljo, pri Gazzetti trdijo, da je ta pokazala, da se več moštev ni držalo predpisanih tlakov v gumah. Uradni izsledki naj bi bili znani konec prihodnjega tedna.

Verstappen je po dirki dejal, da pri Pirelliju verjetno ne bodo priznali težave v zasnovi ali izdelavi gume, kar se je po poročanju italijanskih kolegov tudi zgodilo. Pirelli je zdaj izključil tudi možnost poškodb zaradi ostankov na stezi, temveč so krivi nepravilni tlaki v gumah. Pirelli je za prednje gume predpisal tlak 1.28 bara, za zadnje pa 1.31. Kasneje so predpisani tlak povišali na 1.31 bar in 1.51 bar.

Novega predpisa oziroma smernic moštva očitno niso upoštevala. Razlog za to se morda skriva v dejstvu, da nižji tlak omogoča boljši oprijem v zavojih, a tudi večje tveganje za eksplozijo gume. Pirelli tlakov v gumah med dirko ne nadzoruje, informacije pa naj bi pri Gazzetti pridobili iz zanesljivih virov. Kljub temu pa bo na uradne ugotovitve potrebno še počakati.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish