Pirelli razkril razlike v hitrosti letošnjih zmesi gum

Avtor prispevka: , objavljeno 22. februarja 2019 .

Pirelli, edini proizvajalec gum v Formuli 1, je razkril kakšne razlike na krog naj bi nudile različne zmesi pnevmatik. Letos je italijanski gumar pripravil pet različnih zmesi gum, ki so označene od C1 do C5, pri čemer je C1 najtrša, C5 pa najmehkejša, za vsako dirko pa bodo ekipam na razpolago tri izmed njih, ki bodo poimenovane mehke, srednje trde oziroma srednje mehke in trde.

Moštva so na štiridnevnih testiranjih v Brceloni, na dirkališču Montmelo, že lahko preizkusile vseh pet zmesi, na podlagi zbranih podatkov pa Pirelli ocenjuje, da bo zmes C1 0.8 do 1.0 sekunde počasnejša od zmesi C2, čeprav bo realna razlika verjetno manjša, ko bodo pogoji na stezi toplejši. “C1 je v teh hladnih pogojih preveč trda,” je pojasnil Pirellijev dirkaški šef Mario Isola. “Če bomo na to stezo pripeljali zmes C1, ko bo tu dirka, bo razlika v času manjša.”

Razlika med C2 in C3 naj bi znašala 0.7 sekunde, medtem ko naj bi bila razlika med C3 in C4 0.6 sekunde, najmehkejša C5 pa naj bi bila še 0.6 sekunde hitrejša od C4. Torej, če bi Pirelli na dirki ponudil zmesi C3, C4 in C5, naj bi razlika med mehko in trdo zmesjo znašala skupno kar 1.9 sekunde na krog, Isola pa pravi, da letos ciljajo na približno 0.7 sekunde razlike med posamezno stopnjo zmesi. “Steza je kratka, tako da smo zadovoljni z 0.7 sekunde razlike, saj je bil cilj 0.8 do 0.9 sekunde, kar bi lahko videli na hitrejših stezah. Poleg tega pa zmes C5 ni primerna za takšno stezo, kot je ta v Montmelu, zato so imeli dirkači nekaj težav postaviti zelo hiter krog s C5 zmesjo. Asfalt je tu namreč bolj grob steza pa precej agresivna, zato je z zmesjo C5 težko odpeljati en cel krog,” je še dodal Isola.

Razlike med zmesmi Pirellijevih gum:

C1 do C2: 0.8 do 1.0 sekunde
C2 do C3: 0.7 sekunde
C3 do C4: 0.6 sekunde
C4 do C5: 0.6 sekunde

Foto: Pirelli

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish