Pirelli moral zavreči 1800 gum iz Avstralije

Avtor prispevka: , objavljeno 14. marca 2020 .

Pirelli je moral zavreči 1800 gum, ki jih moštva F1 po odpovedi dirke v Avstraliji niso uporabila. K sreči pa jih bodo lahko uporabili kot gorivo v tovarni cementa.

Gume, ki so nameščena na platišča, namreč niso primerna za ponovno uporabo po demontaži s platišč, na dirkah izven Evrope pa morajo pnevmatike za transport nazaj sneti s platišč, saj so za transport slednjih zadolžena moštva sama. Na evropskih dirkah bi gume skupaj s platišči lahko prepeljali na drugo dirko in jih uporabili tam.

Reciklaža nerabljenih pnevmatik z dirk izven Evrope za Pirelli ni novost, saj to storijo skoraj vsakič z 560 dežnimi gumami, če teh moštva ne uporabijo, toda še nikdar do zdaj jim ni bilo potrebo zavreči takšnega števila pnevmatik, izmed katerih vsaka stane okrog 400 evrov. K sreči pa bodo lahko 3600 gum, ki čakajo na dirko v Bahrajnu in Vietnam, uporabili kasneje. Gume bodo namreč počakale na dirkališčih, v primeru odpovedi pa jih bodo lahko prepeljali drugam.

“Gume v Melbournu smo na platišča namestili že v četrtek,” je povedal šef športnega oddelka Pirellija, Mario Isola. “Gume za dirke v Bahrajnu in Vietnamu so že na prizoriščih, toda to ni težava, saj večino gum prepeljemo z ladjami preko morja, nahajajo pa se v zabojnikih, kjer ohranjamo konstantno temperaturo. Z gumami je enako, kot če bi jih imeli doma v skladišču, zato jih bomo lahko uporabili kasneje na drugih dirkah, če pride do sprememb koledarja. Težave imamo le z gumami, ki so že bile nameščene na platišča. Te moramo sneti. Pri postopku demontaže lahko pride do poškodbe pnevmatike, zato ne moremo zagotoviti, da bodo varne za uporabo po ponovni montaži.

V Evropi jih lahko prepeljemo drugam, saj jih pustimo na platiščih in s tovornjaki prepeljemo na drugo dirkališče. V prihodnosti načrtujemo enotnega dobavitelja platišč, ki pa bodo enotna za vse ekipe. Skupaj bomo našli način, kako lahko varno opraviti demontažo, da bodo gume primerne za ponovno uporabo.

Obrabljene gume in gume, ki niso primerne za ponovno uporabo zmeljemo, da zasedejo manj prostora, nato pa jih pošljemo v Veliko Britanijo, kjer jih v tovarni cementa uporabijo kot gorivo v pečeh. Iz njih tako ustvarimo energijo, ob tem pa ne onesnažujemo okolja. Ves čas iščemo nove načine, kako reciklirati gume, toda za zdaj je to najboljši način.”

Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
  Naroči se  
Pošlji obvestilo