Pirelli: Gume so bile spet obrnjene narobe

Avtor prispevka: , objavljeno 3. julija 2013 .

 
Po dirki v Silverstonu, kjer je več dirkačem eksplodirala zadnja leva guma, je gumar formule ena Pirelli izvedel preiskavo, v kateri so ugotovili, da do eksplozij ne bi prišlo, če bi ekipe zadnje gume namestile tako, kot je namenjeno.

Kot smo že poročali, so nekatere ekipe že na zimskih testiranjih gume namestile narobe. Pirelli pa je v svoji izjavi za javnost zapisal: “Te gume imajo asimetrično strukturo, kar pomeni, da imajo določeno smer vrtenja.”

Dodali so, da je bila napačna uporaba gum glavni faktor, toda k eksplozijam so še dodatno prispevali nizki tlaki v gumah, ekstremni nagibi zadnjih koles, ter ostri robniki. Na VN Nemčije bo Pirelli ekipam ponudil nove gume, kakršne so ekipe že preizkušale, toda te bodo še vedno imele asimetrično strukturo, torej tudi določeno smer vrtenja, zato bo FIA prepovedala montažo gum v nasprotni smeri vrtenja. Od dirke na Madžarskem pa bodo v uporabi gume s simetrično strukturo, tako da smer vrtenja ne bo igrala vloge.

Testiranje mladih dirkačev, ter dve dodatni tridnevni testiranji bodo Pirelliju omogočili rešiti težave pred VN Madžarske.