Pirelli za 2021 opušča gume z visoko stopnjo obrabe

Gume F1 Pirelli 2019
Avtor prispevka: , objavljeno 20. julija 2019 .

FIA in lastniki Liberty Media si prizadevajo za novosti v F1 s katerimi bi izboljšali kakovost dirk in s tem pripomogli k večji priljubljenosti tega športa. V začetku tega tedna je bil tako razkrit načrt za bolid leta 2021, kateremu se obeta nekaj zanimivih sprememb … Veliko je bilo govora o tako imenovanem “ground effect” konceptu ki naj bi dirkalnikom omogočal, da bi na dirkah lahko med sabo vozili precej bližje. Prav tako se je izkazalo, da F1 preučuje povsem nov pristop k pnevmatikam, medtem ko se bliža prehod na 18-palčna platišča.

Pirelli želi z novo smerjo razvoja pnevmatik, ki se odmika od preteklih sezon, dirkačem omogočiti, da bi lahko dalj časa ostali na stezi in da bi vozili hitreje. Nikolas Tomazis, tehnični delegat mednarodne avtomobilistične zveze FIA, je izjavil, da so sedanje pnevmatike plod tistega, kar se je zahtevalo od Pirellija in da bi zdaj od njih morali zahtevati drugačne gume. “Želimo imeti gume, ki bodo dirkačem omogočale dvoboje na stezi, brez da bi se s tem hitreje obrabile ali da bi omogočale le kratek čas za napad,” je pojasnil.

Glavni tehnični direktor F1, Pat Symonds je dejal, da Pirelli gume, ki bodo omogočile boljše dirkanje, načrtuje skupaj z ekipami. “Mislim, da smo v preteklosti morda prosili za napačne stvari,” je dejal. “To je zelo zapleten problem, vendar rešitve zanj še nimamo. Vemo, da naši oboževalci uživajo v teh dveh ali treh sekundah, kolikor trajajo postanki v boksih, tako da želimo ohraniti število postankov. Lahko bi preprosto naredili pnevmatiko, kakršno uporabljajo v Le Mansu, ki bi bila praktično neumorna, vendar bi potem izgubili postanke v boksih.”

Pri Pirelliju zatrjujejo, da jih sprememba filozofije ne skrbi. Trenutne pnevmatike z načrtovano stopnjo “degradacije” naj bi ustvarjale dovolj veliko razliko v časih kroga tekom cikla uporabe, da bi prihajalo do več prehitevanj, toda njihova slaba stran je, da se začnejo med vožnjo v zavetrju, ko dirkač poizkuša prehiteti, pregrevati.

Edini proizvajalec gum v karavani Formule 1 se strinja, da bi nove pnevmatike pripomogle k lažjemu prehitevanju, prav tako pa jih z veseljem izdelajo.
Mario Isola, vodja avtomobilskih dirk Pirellija, je povedal: “Kot vedno je naš pristop, da dosežemo tisto, kar hoče F1. Če bomo morali spremeniti cilje za leto 2021, moramo to vedeti kmalu, da bomo začeli z razvojem teh pnevmatik.”

Isola prav tako ne skriva navdušenja nad ustanovljeno raziskovalno skupino, poudaril pa je tudi kako pomembno je mnenje ekip in navsezadnje dirkačev katerih želje bi večkrat morali upoštevati.

0 0 glasovi
Oceni komentar