Pierre GASLY: 2020 je bilo NAJBOLJ RAZBURLJIVO leto moje kariere

Avtor prispevka: , objavljeno 24. decembra 2020 .

Francoz si takrat verjetno ni mislil, da bo proslavil prvo zmago v Formuli 1 le leto dni po tem, ko ga je Red Bull vrnil v B-ekipo. Njegova presenetljiva zmaga na kaotični dirki v Monzi je bila eden od vrhuncev letošnje sezone. “To je bila najbolj vznemirljiva sezona, ki sem jo doživel v Formuli 1, in sicer na podlagi dejstva, da je sredina polja vse leto zelo tesno skupaj,” je dejal voznik AlphaTaurija, ki je točke osvojil na desetih od 17 dirk.

“Mislim, da smo bili precej konstantni in pokazali nekaj zelo dobrih predstav, četudi nismo, recimo, imeli pravega paketa, da bi ušli nekaterim tekmecem. Toda na splošno smo se z ekipo res dobro odrezali in iz paketa, ki ga imamo, vedno izvlekli maksimum,” dodaja Gasly. V primerjavi s prejšnjim letom, ko se je ekipa še imenovala Toro Rosso in je na 21 dirkah dosegla 85 točk, se je letos na manj dirkah njihova kvota povečala na 107 točk. V primerjavi z moštvenim kolegom Daniilom Kvjatom, ki je zbral 32 točk, je Gasly s 75 točkami prispeval levji delež končnega rezultata.

Njegova zmaga na kaotični dirki v Monzi je vsekakor vrhunec Gaslyjeve letošnje sezone.

Sam meni, bi morala biti sezona kljub stisnjenemu koledarju nekoliko daljša: “V resnici nisem pripravljen na to, da v naslednjih treh mesecih ne vidim dirkališča. Poznam se. Vem, da bom vse skupaj pogrešal že po dveh ali treh tednih,” pravi 24-letnik. “Seveda bo lepo videti družino in preživeti malo več časa z ljubljenimi, ker jih skoraj vse leto nisem videl. Tako da bo lepo. Mislim, da bom v začetku januarja že zelo pogrešal vožnjo in boj z drugimi, ker je to tisto, kar imam rad.”

Pričakovanja glede naslednje sezone, na katero je AlphaTauri dobro pripravljen, so še toliko večja: “Vse je videti precej dobro, tako glede razvoja ekipe, razvoja pri Hondi in načina, kako sodelujemo z ekipo.” Na vprašanje o lastnih pripravah na leto 2021 je Gasly odgovoril, da gre za “običajne zadeve”. “V sami sezoni ostajate v formi, kolikor se le da – ali pa vsaj poskušate ostati. Treningi niso tako intenzivni kot izven sezone. Zato je seveda pomembno, da zdaj, pred sezono, pridete v pravo formo.”

To še toliko bolj drži glede na načrtovani koledar Formule 1 s 23 dirkami: “Toliko dirk v eni sezoni še v življenju nisem odpeljal. Ne bo lahko, zato moram poskrbeti, da bom kar se da dobro pripravljen na to, hkrati pa bo pomembno tudi, da poskrbimo za ustrezno klimo znotraj ekipe in izvlečemo maksimum.”

Pierre Gasly je letos zbral 75 točk, njegov moštveni kolega Kvjat pa vsega 32.

“Poskušal se bom pogovoriti s fanti o tem, kaj je šlo dobro in kaj nam ni uspelo, da bi dobili še boljšo sliko o tem, kje smo lahko še konkurenčnejši prihodnje leto,” je svoj pristop pojasnil Gasly. “Letos smo zamudili nekaj lepih priložnosti za osvojitev točk. Včasih preprosto nismo imeli dovolj ritma. Toda na koncu dneva moramo biti zelo konstantni in poskušati biti vedno med prvih 10, da se bomo v prihodnji sezoni lahko borili za še boljši položaj v prvenstvu. “