Peugeot 2008 DKR v bojnih barvah

Avtor prispevka: , objavljeno 18. novembra 2014 .

Mesec in pol pred startom relija Dakar 2015 je peugeot 2008 DKR svojo prvotno črno karbonsko preobleko zamenjal za uradne dirkaške barve. S to spektakularno preobrazbo je zverinski dirkalnik zdaj dokončno pripravljen na spopad s štirikolesnimi tekmeci na najbolj zahtevnem vzdržljivostnem reliju na celem svetu.

Bolj kot se približuje 4. januar, dan uradnega starta relija, so “specialci” iz ekip Peugeot, Red Bull in Total na svojih kontrolnih seznamih počrneli že skoraj vse kvadratke. Peugeot 2008 DKR pa se je ravno obratno odel v barve! Potem ko je bil dirkalnik sedem mesecev v črnem, je ta natančna kreacija francoskih inženirjev prelevila svojo kožo in si nadela veliko bolj eleganten videz v kombinaciji modre, bele in rdeče barve, kar potrjuje, da bo dirkalnik že na samem začetku pripravljen na spopad.

“Zdaj je videti veliko bolj agresiven!” je navdušeno izjavil Cyril Despres, ki ni vajen tovrstnih stilskih barvnih učinkov na tako veliki površini karoserije. Medtem pa je Stéphane Peterhansel kaj hitro opazil, kako lahko ta nova grafična podoba praktično pripomore k večjemu udobju ekip: “Potniški prostor prekrit z belo barvo je zelo velika prednost za zaščito pred vročino. Jaz sem že tekmoval z avtomobilom, ki je imel črno streho, in povem vam, da je to velika razlika!”

Po več tisoč kilometrih, ki jih je peugeot 2008 DKR v zadnjih mesecih prevozil po Maroku, je morala vseh članov ekipe, ki so vpleteni v ta drzen projekt, na zelo visoki ravni: “Rezultati opravljenih testiranj so pokazali, da naš tehnični koncept stoji na trdnih temeljih,” je potrdil Bruno Famin, direktor ekipe Peugeot Sport. Treba pa je kljub temu upoštevati, da je dirkalnik v zelo zgodnji fazi svojega razvoja, zato previdnost ni odveč: “Za to avanturo smo si zadali velike ambicije, vendar pa se je bomo lotili z veliko mero ponižnosti. Glede na to, da smo se ob uvedbi programa vzdržljivostnih dirk odločili začeti z najbolj težko preizkušnjo, kar jih obstaja, bomo zagotovo naleteli na veliko ovir in težav. Zato je pomembno, da se stvari lotimo ene za drugo. Naš glavni cilj v prvem letu je prevoziti čim več kilometrov s čim več avtomobili.”

Carlos Sainz, ki ga visoko cenijo zaradi nasvetov pri razvoju in ki je dejansko vozil že vsak tip avtomobilov, povsem podpira tehnični koncept peugeota 2008 DKR: “Ekipa je pripravila zelo posebno in inovativno vozilo, ki nakazuje, da bo zares vsestransko uporabno in primerno za razne vrste terenov, s katerimi se bomo najbrž morali spopasti. Koncept deluje dobro. Testiranja so pokazala, da je lahko dirkalnik zelo hiter, čeprav je seveda očitno to zelo težko 100 % trditi za katerokoli vozilo v njegovem prvem letu obstoja.”

48 dni pred startom ima ekipa še zelo zaseden program: 20. novembra se bodo servisni tovornjaki, polni materiala in posamičnih rezervnih delov, vkrcali na ladjo za Argentino. Zatem bo treba dokončati še vse tri dirkalnike, ki bodo na sredini decembra z letalom prepeljani v Južno Ameriko, takoj po zaključku zadnjega testiranja v Maroku. Medtem bodo morale ekipe voznikov prestati intenzivni tečaj o mehaniki, da bodo znali izvesti kakršnokoli urgentno popravilo na njihovem dirkalniku med maratonsko etapo relija, ko pomoč serviserjev ni dovoljena. Pri tako intenzivnem načrtu se člani ekipe Peugeot-Total še zdaleč niso soočili z najhujšim!

This slideshow requires JavaScript.

Foto: Peugeot

58 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje