Peter Podlunšek najspretnejši na slovenskem nebu

Avtor prispevka: , objavljeno 4. septembra 2014 .

Peter Podlunšek je že nekaj časa najboljši slovenski akrobatski letalec. Ta strast ga je prevzela že od ranega otroštva. Pri rosnih 16 letih, je že dobil dovoljenje za letenje z akrobatskim letalom, za svoj 21 rojstni dan, pa je že opravljal z motoriziranim. Kasneje se je odločil, da se bo posvetil bolj akrobatskemu letenju. Danes prekmurec šteje 44 let. Prihaja iz Murske Sobote, kjer tudi trenira za tekmovanje Red Bull Air Race.

Tekmuje v drugem najmočnejšem razredu, pokalu Challenger kjer so bili lansko leto v Teksasu izbrani piloti, ki se bodo borili za vstop v najvišji razred Red Bull Air Race Master in si z letenjem v tem pokalu tako nabirali izkušnje. Zanimanje v svetu za to tekmovanje je ogromno. Ob udeležbi Slovenca, pa se je zanimanje dvignilo tudi v Sloveniji.  Sicer gre za izjemen uspeh na Slovenskem prostoru.

Hitrosti letala, ki tehta 580 kg pa preseže tudi hitrost 400 km/h. Samo akrobatsko letenje, pa ni zahtevno zgolj zaradi vijuganja med napihljivimi stožci pri izjemnih hitrostih. Gre za izjemne obremenitve telesa. Potrebne so tudi priprave dihanja, ter nasplošno telesa. Ob lupingih tako telo prenaša obremenitve tudi prek +10 G. Tako je potrebna zbranost pilota vsako tisočinko sekunde, saj je lahko v tem športu napaka hitro usodna. Tekmovanje poteka le nekaj metrov nad morjem, pogosto pa o končni uvrstitvi štejejo tudi stotinke sekunde.

Peter Podlunšek, je svoj krstni nastop dočakal pri južnih sosedih Hrvatih v Rovinju. Tam je dosegel odlično tretje mesto v svojem razredu. Kasneje pa je zabeležil še dve peti mesti. Svojo krstno sezono očitno ne bo končal pri vrhu, vendar pa kot pravi sam, vsak pilot potrebuje določen čas za adaptacijo na novo tekmovanje. Časa ima zagotovo še dovolj, saj so nekateri tekmovalci v razredu Master že srečali z abrahamom. Za vse tiste, ki pa ste zamudili ta dogodek v Rovinju, bo 25 in 26 oktobra še zadnje dejanje sezone v avstrijskem Spielbergu.

Foto: red bull air race

51 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje