Pet moštev v pritožbo na kazen Racing Pointa

Avtor prispevka: , objavljeno 8. avgusta 2020 .

FIA je moštvu Racing Point odvzela 15 točk za svetovno prvenstvo konstruktorjev, plačati pa bodo morali tudi 400.000eur kazni, saj so komisarji po treh zaporednih pritožbah moštva Renault ugotovili, da so zračniki za hlajenje zavor na dirkalniku RP20 kopija zračnikov z lanskega dirkalnika moštva Mercedes.

Ekipe Williams, McLaren, Ferrari ter Renault se s kaznijo ne strinjajo, saj menijo, da gre premilo kazen, na drugi strani pa se bo moštvo Racing Point pritožilo nad, po njihovem mnenju, prestrogo kaznijo, čeprav bodo sporne zračnike lahko uporabljali do konca letošnje sezone.

Najprej je reagiralo moštvo Ferrari, ki želi jasna stališča zveze FIA, kaj je dovoljeno in kaj ne, sledilo je moštvo McLaren, kjer šef ekipe, Zak Brown, meni, da “če gre za nakladanje, da so zračnike oblikovali iz posnetih fotografij, se je potrebno vprašati še, kaj drugega je na dirkalniku spornega.”

Pri Racing Pointu pa šef Otmar Szafnauer ne razume, kako je lahko moštvo kaznovano za dirkalnik, ki je v skladu s pravili. “Pozitivno glede odločitve FIE je, da je dirkalnik povsem v skladu s pravili, kar se tiče tehničnega vidika, zato lahko z zračniki nastopamo še naprej. Športni pravilnik nikjer ne prepoveduje, da moštvo skopira del dirkalnika, kar smo naredili mi.”

Šef moštva Mercedes, Toto Wolff, je seveda stopil na stran ekipe Racing Point in dejal, da po njegovem mnenju moštvo ni storilo nič spornega, a se nemško moštvo ne bo pridružilo pritožbi.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish