Pernat: Rossi v pogovorih z Aprilio, Yamaha nokavtirala Ducati

Avtor prispevka: , objavljeno 1. februarja 2020 .

Carlo Pernat, nekdanji menedžer Aprilijenega dirkaškega oddelka pravi, da bi Valentino Rossi v sezoni 2021 lahko prestopil k Apriliji. Italijan, ki je svojo bogato kariero leta 1996 začel prav pri Apriliji s pomočjo Pernata, naj bi se že pogovarjal z odgovornimi.

“Slišal sem, da so se pogovarjali,” trdi Pernat. “Aprilia si morda želi tesneje povezati z VR46 in vzpostaviti dolgoročno sodelovanje. To je le moje ugibanje, toda če bo njihov motocikel konkurenčen, bi Valentina v 2021 lahko videli pri Apriliji. Tako bi kariero končal tam, kjer jo je začel. To so le govorice, ki sem jih slišal in ne dejstva,” je opozoril in dodal: “Vse je odvisno od njegovih dosežkov na Yamahi. Če bo vedno sedmi ali osmi, bo zanj postalo težko, v tem primeru bi se morda lahko odločil za prestop k Apriliji, kjer bi pomagal izboljšati motocikel.”

Pernat pravi, da je Yamaha, ki je pred dnevi podaljšala pogodbo z Maverickom Vinalesom, nato pa podpisala še z nadarjenim mladim dirkačem Fabiom Quartararojem, že zmagala na prvi dirki. S to zmago so “nokavtirali” Ducati, ki je ostal tako brez Vinalesa, ki se je že pogajal za prestop, kakor tudi brez Quartararoja.

“Yamaha je zadala dva udarca. Enega Ducatiju in enega Rossiju. Ducati, ki se je močno zavzemal za oba (Vinalesa in Quartararoja) so nokavtirali, saj je že vse kazalo, da bo Maverick oblekel rdeči kombinezon. Res bi rad slišal, kje se je zalomilo, saj so na koncu ostali praznih rok. Zdaj bodo ostali sužnji (Andree) Doviziosa, ki pa s 34 leti ni več mlad. Počasi bodo morali misliti na (Jacka) Millerja, ki je mlad in nadarjen, ali morda celo na (Francesca) Bagnaio.

Naredili so veliko napako, ker niso uspeli podpisati z Vinalesom.”

Yamahina poteza je močno vplivala tudi na Rossija: “Mislim, da Valentino ni pričakoval, da bo izgubil vpliv pri Yamahi. (Marc (Marquez) Hondo drži v šahu s svojimi rezultati, Valentino pa tega pri Yamahi s svojimi ni več mogel. Njegov odnos z Yamaho se je s stališča odločanja spremenil. Yamaha je pokazala, da niso več nikogaršnji suženj, saj so vse izpeljali sami. Priznam, dobro so opravili. Delovali so, kot nekoč Honda – oni so se odločili, ne dirkači. Bili so prisiljeni ukrepati predčasno in prav so se odločili, saj bi z odlašanjem ostali tako brez Vinalesa, kakor tudi brez Quartararoja.

Valentino se seveda ne želi prehitro odločiti o svoji prihodnosti, toda pri Yamahi so se naveličali tega. Najbrž ni nihče pričakoval, da bodo Valentina pustili v takšnem položaju, toda pokazali so svojo moč. Dvema najboljšima dirkačema, ki sta bila na razpolago, so ponudili pogodbo in dobili njune podpise v rekordnem času, celo pred prvimi testiranji v Maleziji.”

Pernat pa napoveduje, da nas kmalu pričakuje napoved podaljšanja pogodbe še enega vrhunskega dirkača: “Prepričan sem, da bomo prihodnji teden, na predstavitvi Honde, dobili še eno podaljšanje pogodbe z Marcom Marquezom.”