Pedrosa ob koncu sezone v dirkaški pokoj

Avtor prispevka: , objavljeno 12. julija 2018 .

Dani Pedrosa je naznanil, da se bo ob koncu letošnje sezone upokojil. Španec, ki bo septembra dopolnil 33 let, je novico objavil na posebni tiskovni konferenci pred vikendom na nemškem Sachsenringu.

Katalonec, ki je bil dirkač moštva Repsol Honde vse od sezone 2006 je ostal brez sedeža pri moštvu za naslednjo sezono, saj so pri Hondi zamenjavo zanj našli v Jorgeju Lorenzu. Ob tem so bili zasedeni že vsi sedeži v tovarniških ekipah in Španca so večkrat povezovali s sedežem v novi satelitski ekipi Yamahe. Toda Pedrosa se je odločil, da bo raje končal svojo sedemnajstletno motociklistično kariero v kateri je ves čas nastopal na Hondinih motociklih. “To je bila odločitev o kateri sem premišljeval zelo veliko časa,” je povedal na tiskovni konferenci. “To je zelo težka odločitev, saj imam ta šport res rad. Čeprav sem imel veliko možnosti, da bi z dirkanjem nadaljeval, imam občutek, da ne živim z dirkami tako intenzivno kot nekoč. Sedaj imam druge prioritete v življenju.”

Odkar je leta 2003 osvojil naslov v razredu do 125 kubičnih centimetrov in nato dva zaporedna naslova v 250 kubičnem razredu, je bil Španec kljub številnim poškodbam vedno pri vrhu v razredu MotoGP. Do sedaj je v najelitnejšem motociklističnem tekmovanju zbral 31 zmag ter 112 uvrstitev na oder za zmagovalce, toda kar trikrat končal kot drugi v skupnem seštevku – 2007 proti Caseyu Stonerju in v letih 2010, 2012 proti Lorenzu. Nazadnje je bil blizu osvojitve naslova leta 2013, toda zlom ključnice prav na Sachsenringu mu je preprečil nadaljnji boj. Naslov je takrat osvojil Marc Marquez v svoji prvi sezoni MotoGP.

Začetek letošnje sezone je njegov najslabši v tem tekmovalnem razredu. Trenutno se nahaja na dvanajstem mestu v skupnem seštevku in je še brez uvrstitve na zmagovalni oder. Čeprav bo, kot vse kaže, kariero zaključil brez osvojenega naslova v najelitnejšem tekmovalnem razredu, je Hondi pomagal do sedmih konstruktorskih naslovov. “Rad bi vam povedal, da sem zelo srečen, da sem imel to priložnost v mojem življenju. Bilo je zelo lepo dirkati za tako pomembno ekipo, pred vsemi temi navijači. Lahko rečem, da sem dosegel več kot sem pričakoval in sem ponosen na to kar sem dosegel v tem športu.”

Odhod Pedrose je zelo dobrodošla novica za tiste dirkače, ki še nimajo zagotovljenega sedeža za naslednjo sezono in so se spogledovali z novim satelitskim moštvom Yamahe – SIC Racing, ki je z Yamaho podpisalo triletno pogodbo. Prvi sedež naj bi bil rezerviran za Franca Morbidellija, med možnimi kandidati za drugi sedež pa sta tudi Alvaro Bautista ter Bradley Smith in dirkača razreda Moto 2, Lorenzo Baldassarri in Fabio Quartararo.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish