Pecco Bagnaia z zadržano dirko v Valencii potrdil naslov prvaka MotoGP 2022

Avtor prispevka: , objavljeno 6. novembra 2022 .

Alex Rins je zmagovalec dirke za VN Valencije, s katero je Suzukiju podaril še zadnjo zmago v MotoGP pred slovesom od nastopanja v svetovnem prvenstvu. Na odru za zmagovalce sta se Špancu pridružila še Brad Binder ter Jorge Martin, ki je dirko začel s prvega mesta, toda vso pozornost je po koncu dirke vendarle požel Francesco Bagnaia, ki je sicer odpeljal zelo zadržano dirko in v cilj pripeljal na devetem mestu, kar pa je bilo dovolj, da si je zagotovil naslov svetovnega prvaka MotoGP 2022. Njegov edini tekmec za naslov, Fabio Quartararo je dirko končal na četrtem mestu.

V prvi ovinek je vodstvo na dirki prevzel Alex Rins, sledili so mu Martin, Miller in Marquez. Medtem koe je Marquez prehitel Millerja sta se Fabio Quartararo in Francesco Bagnaia na petem in šestem mestu vpela v napet dvoboj.

24. krogov pred koncem je Quartararo prehitel Bagnaio in se podal v lov na vodilno skupino, ki je dvojici pobegnila na 1.6 sekunde razlike.

V 9. krogu je Brad Binder prehitel Bagnaio in prevzel šesto mesto, medtem pa je Quartararo zasotanek za vodilno skupino zmanjšal na 1.2 sekunde, še vedno pa je vodil Alex Rins pred Martinom, Millerjem in Marquezom.

V 10. krogu je dirko s padcem s četrtega mesta končal Marquez, s smolo Španca pa je napredoval Quartararo, ki bi na dirki moral zmagati, Bagnaia pa ne bi smel osvojiti več kot ene točke, če bi želel ubraniti naslov svetovnega prvaka.

14 krogov pred koncem dirke je mimo vodilnega v prvenstvu pot našel Joan Mir, na dirkača Ducatija pa so že pritiskali Miguel Oliveira, ter Luca Marini in Enea Bastianini.

11 krogov pred koncem je Bagnaio prehitel Oliveira in ga potisnil na sedmo mesto, Quartararo pa je zaostanek za vodilno skupino zmanjšal na pol sekunde, a ga je ob začetku naslednjega kroga prehitel Binder.

9 krogov pred koncem je očitno zadržanega Bagnaio prehitel Luca Marini, dirkač ekipe VR46, tri kroge kasneje pa še Enea Bastianini.

5 krogov pred koncem je Millerja prehitel Binder, s čimer se je dirkač KTM povzpel na oder za zmagovalce, Avstralec pa je nekaj ovinkov kasneje zdrsnil ter s padcem odstopil.

Dva kroga pred koncem dirke se je Binder prebil na drugo mesto, v tem trenutku pa je za vodilnim Rinsom zaostajal 0.7 sekunde, a je dirkač KTM-a do cilja uspel le zmanjšati zaostanek za Rinsom, ni pa imel priložnosti za napad. V ozadju je Morbidelli neuspešno napadal Bagnaio za osmo mesto in se na koncu moral zadovoljiti z devetim mestom.

Naroči se
Pošlji obvestilo
0 Comments
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish