PAT SYMONDS: V 2025 lažji dirkalniki z aktivno aerodinamiko

Avtor prispevka: , objavljeno 7. aprila 2021 .

Formula 1 želi z novimi pravili, ki bodo v veljavo stopila s sezono 2025, uvesti uporabo aktivne aerodinamike, s čimer načrtujejo zmanjšanje porabe goriva za tretjino. Formula 1 je pred dvema letoma napovedala cilj, da do 2030 postane ogljično nevtralna, to pa bi lahko dosegli tudi s količino porabljenega goriva.

Tehnični šef Formule 1, Pat Symonds pa želi zmanjšati tudi težko dirkalnikov, saj se je minimalna teža le teh v zadnjih osmih letih dvignila za 110 kilogramov, tako da letos ta znaša 752kg, v kar ni všteta teža dirkača in njegove opreme, medtem ko je dirkalnik v sezoni 2013 lahko skupaj z dirkačem tehtal do 642kg.

Vsak dirkalnik je na začetku dirke še najmanj 110kg težji zaradi polne posode goriva, Symonds pa namiguje, da bi se ta meja lahko spustila na 75kg zaradi uporabe sintetičnih goriv, ki v primerjavi z navadnimi pri enaki teži proizvedejo več energije. “Dirkalniki so zelo, zelo težki. Prišli smo do točke, ko je na kvalifikacijah vseeno ali sta v dirkalniku 2kg goriva namesto 7,5kg, saj je razlika zanemarljiva,” je pojasnil.

“Toda na dirki je teža goriva vseeno pomembna. Ko sem orisal, kakšen dirkalnik želimo za sezono 2025, sem takoj dejal, da želim ohraniti enako moč, a le dve tretjini goriva. Želim enako hitrost in podobne čase krogov, enake pospeške, enake zavorne zmogljivosti ter enako voznost skozi ovinke,” je povedal.

Na manjšo porabo pa lahko močno vpliva tudi aktivna aerodinamika. Dirkalniki že imajo gibljiva zadnja krilca, katere dirkači premikajo v določenih območjih na stezi. “Ni potrebno biti inženir, da veš, da so trenutni dirkalniki potratni, ker ustvarjajo veliko zračnega upora. Zato je poleg hibridizacije in elektrifikacije dirkalnikov potrebno zmanjšati tudi upor. Z zmanjšanjem upora se zmanjša tudi podtlak, česar pa nočemo, zato bo potrebna aktivna aerodinamika,” je dodal. Formula 1 tako namerava na ravninah zmanjšati upor z nastavljivimi aerodinamičnimi deli, podobno, kot DRS, omenja pa se tudi možnost aktivnega vzmetenja.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish