Ovinek PARABOLICA v MONZI se je preimenoval v ovinek ALBORETO

Avtor prispevka: , objavljeno 29. avgusta 2021 .

Italijansko dirkališče Monza je pred letošnjo dirko Formule 1 preimenovala enega izmed slovitih ovinkov v čast Michela Alboreta.

Letos mineva 20 let od tragične nesreče 44-letnega Alboreta, v kateri je zmagovalec petih dirk za veliko nagrado izgubil življenje. Alboreto je veljal za enega izmed najboljših italijanskih dirkačev v zgodovini Formule 1, čeprav je njegova najvišja uvrstitev v prvenstvu bilo drugo mesto v sezoni 1985.

Alborto je dirkal tudi na legendarni dirki 24ur Le Mansa, pa tudi v nemški seriji DTM ter ameriškemu IndyCaru. Alboreto je na dirki v Monzi leta 1988 s Ferrarijem dosegel svoje predzadnje stopničke, Italijani pa so na novo slavje katerega izmed rojakov na odru morali čakati vse do leta 2005, ko je Giancarlo Fisichella z Renaultom osvojil tretje mesto.

11. septembra 1988 je Michele Alboreto, v Monzi osvojil svoje predzadnje stopničke. Na dirki je zmagal Gerhard Berger, na stopničkah pa se jima je pridružil še Američan Eddie Cheever.
11. septembra 1988 je Michele Alboreto, v Monzi osvojil svoje predzadnje stopničke. Na dirki je zmagal Gerhard Berger, na stopničkah pa se jima je pridružil še Američan Eddie Cheever.

Automobile Clud d’Italia, upravitelj steze v Monzi, je ob obletnici smrti, zadnji ovinek na stezi, Parbolico, preimenoval v Curva Alboreto, uradna ceremonija pa bo potekala v soboto, v sklopu dirkaškega konca tedna Formule 1.

Parabolica je bila zgrajena leta 1955 in zaradi svoje edinstvene konfiguracije zaslovela skozi svet avto-moto športa, v Monzi pa bomo letos videli drugo letošnjo sprintersko dirko, 18 krogov dolgo sobotno preizkušnjo, ki bo nadomestila tradicionalni kvalifikacijski trening.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish