Omejitev navodil po radijski zvezi

Avtor prispevka: , objavljeno 9. septembra 2014 .

Na vidiku je stroga omejitev komunikacij med dirkačem in ekipo, medtem, ko je dirkalnik na stezi. Šlo naj bi za popestritev šova, h kateri so pozvale nekatere ekipe same.

Ekipe, ki so predlagale spremembo menijo, da gledalci med prenosi dobivajo vtis, da so dirkači v dirkalnikih le lutke, ki le sledijo navodilom iz boksov, to pa naj bi jih odvračalo od spremljanja dirk.

V zadnjih letih se dirkači vse bolj in bolj zanašajo na vse več informacij, ki jih dobivajo preko radijske zveze iz boksov, med drugim tudi te, kje lahko pridobijo v primerjavi z moštvenim kolegom, kar smo še posebej videli v taboru Mercedesa, kjer se Nico Rosberg in Lewis Hamilton borita za naslov prvaka.

Popolna prepoved radijskih pogovorov seveda ne pride vpoštev, saj le ta lahko pride še kako prav v primeru nevarnosti na stezi, najverjetneje pa bo šlo za bolj strogo upoštevanje 20.1. člena športnega pravilnika, ki narekuje, da mora dirkač dirkalnik voziti sam in brez pomoči.

FIA naj bi tako vsakršne pogovore, iz katerih bi lahko dirkač izvedel, kako lahko vozi bolje, smatrala za nelegalne.

Odločitev ali bo prišlo do omenjene spremembe ali ne, naj bi bila znana še pred VN Singapurja, ki bo na sporedu čez slaba dva tedna.

“Navodila preko radijske zveze se dajejo dirkačev vse od uvedbe le te,” je pojasnil McLarnov dirkaški direktor Eric Boullier. “To je postala težava šele zdaj, ko se pogovori v vse večjem obsegu predvajajo javnosti. FOM bi lahko pogovore izpustil iz prenosov, ali pa ne bi predvajal le določenih, toda na koncu koncev, zakaj ne bi zadeve rešili z novim pravilom, ki bo vse skupaj poenostavilo, ter dovolilo dirkaču, da se bolje izrazi na stezi? Vsekakor je novo pravilo boljša pot,” meni Boullier.

Foto: Mercedes AMG