Ogier po smoli Paddona v vodstvu

Avtor prispevka: , objavljeno 14. junija 2015 .

Sebastien Ogier je najdaljši tekmovalni dan po letu 2002 zaključil z ogromno prednostjo dveh minut in trinajstih sekund pred Haydnom Paddonom, ki je svoje vodstvo zapravil z vrtenjem in nato še trkom v skalo.

Dirkača Volkswagna in Hyundaija sta bila izenačena na jutranji 110 kilometrskih preizkušnjah relija po Sardiniji. Paddon je boljše pogoje na stezi izkoristil in povečal vodstvo. Toda novozelandec se je na drugi popoldanski preizkušnji s Hyundaijem i20 zavrtel, pri tem pa mu je ugasnil še motor. Ogier je tako z lahkoto prevzel vodstvo, katerega pa je le še povečal, ko je Paddon na naslednji preizkušnji trčil v skalo.

“Za mano sta dva fantastična dneva,” je dejal Ogier, ki je bil edini izmed vodilnih dirkačev, ki na reliju še ni naletel na težave. “Nikoli nisem dejal, da ni mogoče, da bi vodil na reliju, toda vedel sem, da so moje možnosti majhne. Danes se je zgodilo veliko stvari. Popoldne je bilo zelo naporno.”

Paddon je zasilno popravil svoj dirkalnik in v cilj preizkušnje Monte Lerno pripeljal z minuto in 45 sekundami izgube, še vedno pa je na drugem mestu imel 1 minuto 12 sekund prednosti pred Madsom Ostbergom.

“Nočem dramatizirati, toda ko se je zgodilo me je prizadelo,” je dejal Paddon, kateremu se je pred smolo nasmihala prva zmaga v prvenstvu WRC. “Trčila sva v veliko skalo, ki se je privalila na cesto. Mislil sem, da nimava možnosti, da bi nadaljevala, vendar sva se potrudila po najboljših močeh in za silo popravila poškodbe. ”

Ostberg je s Citroenom zmagal na dveh preizkušnjah, a je po kar dveh prebitih gumah izgubil 90 sekund. Imel je 31.4 sekunde prednosti pred Thierryem Neuvillom v drugem Hyundaiju i20, ki je dobil 40 sekund kazenskega pribitka, ko je odpravil okvaro servo ojačevalca krmiljenja.

Elfyn Evans je obdržal peto mesto pred Jari-Mattijem Latvalo, čeprav je po skoku moral zamenjati gumo, kjer je izgubil dve minuti, nato pa še pet minut ko je povozil skalo in si polomil vpetje njegove Ford Fieste RS.

Dan je bil sicer poln odstopov. Ott Tanak je odstopil s tretjega mesta, ko se je njegova Fiesta zataknila v šesti prestavi. Andreas Mikkelsen je s svojega VW Pola odtrgal kolo, Dani Sordo pa je moral ustaviti zaradi nizkega tlaka goriva. Roberta Kubico so pestile težave z menjalnikom, Martin Prokop pa je reli zaključil zaradi nizkega tlaka olja.

Danes dirkače od cilja loči le še 45.8 kilometrov.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish