Odslej brez kazni za manjša trčenja

Avtor prispevka: , objavljeno 19. junija 2014 .

Komisarji mednarodne avtomobilistične zveze FIA bodo že s tem koncem tedna, ko bo potekala dirka za Veliko nagrado Avstrije, posvečali precej manj pozornosti trkom med dirkači, s čimer naj bi bili ti bolj drzni in pripravljeni tvegati več.

Dirkači naj bi bili precej bolj previdni pri pripravljanju prehitevanj in pri prehitevanjih samih, saj se bojijo kazni, ki jih (včasih) delijo komisarji v primeru manjših dotikov. Več ekip naj bi se zavzelo za to, da komisarji ne bi preučevali vsakega dotika dirkalnikov na stezi, s čimer bi dirkači postali bolj drzni, dirke pa bolj zanimive za gledalce.

FIA se je s predlogom strinjala in uvedla nov način obravnavanja incidentov. Do zdaj je direktor dirke Charlie Whiting komisarjem posredoval vsak dotik med dvema dirkalnikoma, od avstrijske dirke naprej pa bo obravnavanje le teh povsem odvisno od komisarjev.

Ti se bodo v trčenja vmešali le v primeru, da bo eden izmed dirkačev očitno kriv za trčenje, kateremu bi se lahko izognil.

To pomeni, da bi bil Romain Grosjean za povzročitev nesreče v Spaju 2012 še vedno kaznovan, Max Chilton pa bi za trčenje s Kimijem Raikkonenom na letošnji dirki v Monte Carlu dobil le opozorilo.

Whiting je o novem načinu obravnavanja nesreč v četrtek obvestil vse ekipe, katerim je pojasnil, da bo novost delovala le, če ekipe ne bodo zahtevale kazni za vsako trčenje.