NOVO v Sloveniji: Volkswagen GOLF VARIANT in GOLF ALLTRACK

Avtor prispevka: , objavljeno 24. decembra 2020 .

Pri Volkswagnu nadaljujejo s širitvijo modelske palete osme generacije modela Golf. Po klasični kombilimuzini je zdaj tu še ena karoserijska izvedba: novi Golf Variant. Prvič je bil predstavljen leta 1992 s tretjo generacijo Golfa. Hitro je postal prodajna uspešnica, ki je z večjo prostornostjo in prilagodljivostjo do danes prepričala več kot 3 milijone voznikov po vsem svetu. Volkswagen zdaj na trg prihaja z Golfom Variant, ki v segment kompaktnih prostorskih velikanov vnaša novo oblikovno dinamiko.

Dejstvo je, da novi Golf Variant zaznamuje markanten sprednji del in mišičast ramenski del v slogu izvedbe Shooting Brake. Kljub tej novi športnosti pa Volkswagnov model ostaja večfunkcijsko vozilo z veliko prostora: novi Golf Variant s prostornino prtljažnika do 1.642 l in bistveno več prostora za noge v zadnjem delu potniške kabine nudi še večjo prilagodljivost in udobje kot njegov predhodnik.

Nova generacija Varianta meri v dolžino 4.633 mm; medosna razdalja meri zdaj 2.686 mm (66 mm več kot pri predhodniku). Golf Variant v širino meri 1.789 mm, v višino pa 1.455 mm (brez strešnih letev). Za primerjavo: aktualni klasični štirivratni Golf v dolžino meri 4.284 mm, medosna razdalja pa znaša 2.619 mm.

Za začetek s tremi motorji

Zaradi novih motorjev in izboljšav na področju aerodinamike so se izboljšale tudi novinčeve vozne zmogljivosti in poraba. Ob uvedbi na trg bodo za Golf Variant sprva na voljo blagi hibridni pogon eTSI z močjo 81 kW (110 KM) in 48-voltno tehnologijo) ter dva turbodizelska TDI-motorja s tehnologijo dvojnega vbrizgavanja z močjo 85 kW (115 KM) in 110 kW (150 KM). Vsi motorji so varčni in zmogljivi ter ustrezajo naj­novejšemu izpušnemu standardu Euro 6d-ISC-FCM.

Kasneje bosta sledila dva bencinska motorja z močjo 96 kW (130 KM) in 110 kW (150 KM). Ponudbo blagih hibridnih pogonov bosta dopolnila še dva motorja eTSI z močjo 96 kW in 110 kW. Kot najmočnejši dizelski motor, ki bo na voljo za novi Golf Alltrack, se bo premierno predstavil agregat z močjo 147 kW (200 KM).

Notranjost kot znanilka nove dobe

Notranjost je z novo generacijo doživela popolno preobrazbo. Funkcijo klasičnih tipk in analognih prikazov so prevzeli digitalni zasloni ter digitalne površine in drsniki na dotik. Opcijski projicirni sistem zaslona na vetrobransko steklo projicira pomembne informacije. Novi digitalni vmesniki so Golfa Variant izstrelili v novo dobo.

Na področju aktivne varnosti ne moremo mimo progresivnih asistenčnih sistemov. Sistem Travel Assist omogoča asistirano vožnjo do 210 km/h in še posebej na daljših razdaljah povečuje udobje. Nova asistenca za zavijanje levo in prav tako novi sistem opozarjanja na lokalne nevarnosti Car2X znatno zvišujeta nivo varnosti. Poleg tega so prvič pri Golfu Variant na voljo novi matrični LED-žarometi IQ.LIGHT, ki noč spremenijo v dan.

VW Golf Alltrack – križanec med Variantom in športnim terencem

Vzporedno z Golfom Variant na trg prihaja novi Golf Alltrack, ki je neke vrste križanec med Golfom Variant in svetom športnih terencev, ima serijsko stalni štirikolesni pogon (4MOTION), večji odmik od tal, zunanje dodatke za terenski videz, vklj. s specifičnima odbijačema, in individualizirano notran­jost.

Novi Golf Alltrack se na manj zahtevnih terenskih vožnjah izkaže z robustnostjo, pohvali se lahko tudi kot vlečno vozilo (vlečna obremenitev do 2.000 kg; z zavorami, pri vzponu do 12 %) in ima vrlinetrendovskega modela. Nova generacija Golfa Alltrack, ki je bil prvič pred­stavljen leta 2015, prevzema vse tehnološke novosti novega Golfa Variant.

Dotaknimo se še cen. Za osnovno različico z litrskim TSI-motorjem je potrebno odšteti 21.390 evrov, najcenejši dizelski primerek s 85 kW (110 KM) in opremo Life pa velja 24.940 evrov.

Galerija: Volkswagen Golf Variant

Galerija: Volkswagen Golf Alltrack