Novi preizkusi krilc že po kvalifikacijah v Katarju

Avtor prispevka: , objavljeno 20. novembra 2021 .

Šef moštva Red Bull, Christian Horner je razkril, da bo FIA že po koncu kvalifikacij za VN Katarja zadnja krilca dirkalnikov preučila z novimi preizkusi. Ekipa iz Milton Keynesa je v soboto razkrila fotografije, ki naj bi dokazovale, da se zadnje krilce moštva Mercedes upogiba. Krilce naj bi bilo v nasprotju s pravili, ki prepovedujejo upogibanje aerodinamičnih elementov, čeprav trenutni preizkusi upogibljivosti krilc ne pokažejo nepravilnosti.

Red Bull za zdaj še ni vložil uradnega protesta proti dirkalnikom Mercedesa, a so zvezi FIA že na prejšnji dirki predali dovolj tethnih dokazov, ki so sprožili ukrepe, med katerimi je novo testiranje. “Zadnje krilce bo obteženo z utežmi,” je razkril Horner. “Po celotni površini bo obremenjeno s kakimi 70 do 80 kiligrami, nato pa bodo uteži dodajali in tako ugotovili, koliko se krilca upogibajo.”

Horner pravi, da v njegovem taboru sumijo, da so Mercedesovi inženirji iznašli pameten način laminacije sestavnih delov krilca, ki omogoča ustvarjanje podtlaka v ovinkih, pod obremenitvijo zračnega toka na ravninah pa se krilce zvije in zmanjša zračni upor. “Pri hitrostih nad 250km/h se vidi premikanje krilca. Lepo pa je videti, da je FIA proaktivna, saj so preučili fotografije. Tukaj v Katarju nas krilce ne skrbi toliko, saj končna hitrosti ni tako zelo pomembna, kot v Savdski Arabiji in Abu Dabiju. Novi preizkusi bodo razkrili morebitno upogibljivost krilca. FIA te stvari nadzira s petimi ljudmi, v paddocku pa je na tisoče inženirjev, ki iščejo načine, kako obiti pravila. Pred zadnjimi dirkami, ki bodo pomembne za odločitev o prvenstvu, se želimo prepričati, da vsi igramo v okvirju enakih pravil,” je še dodal Horner.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish