Novi gospodar Lučin je Federico Liber

Avtor prispevka: , objavljeno 10. avgusta 2015 .

Po včerajšnjih treningih se je v nedeljo v Lučinah odvila, upamo si trditi, ena najatraktivnejših dirk doslej. Med 90 najboljšimi evropskimi vozniki jih je tekmo končalo 82. Vzdušje je že v prvi vožnji dvignil Švicar Ronnie Bratschi, ki je postavil rekord proge med turnimi vozili in ga v drugi vožnji še presegel s časom 2:13,55. Absolutni zmagovalec in nesporni novi gospodar Lučin pa je Italijan Federico Liber, ki je dosegel nov rekord proge – 2:03,98. Med Slovenci je bil najhitrejši Vladimir Stankovič na skupno 10. mestu.
Potem ko je danes že prva vožnja ponudila nekaj daljših prekinitev, se je tudi druga zavlekla, predvsem zaradi daljše prekinitve po nesreči Avstrijca Karla Wernerja, ki jo je precej dobro odnesel. Tretja je potekala dokaj tekoče, s prekinitvijo tik pred nastopom še zadnjih tekmovalcev, ki so poskrbeli za zaključek letošnje dirke v stilu.
Absolutni zmagovalec in novi rekorder Lučin Federico Liber je že včeraj napovedoval odlične vožnje na današnji tekmi. Videti je bilo, da s svojo okretno Formulo Glorio C8F od Todraža do Lučin ni le užival, pač pa iz vožnje v vožnjo s povprečno 116 kilometri na uro ogrožal najprestižnejšo znamko – rekord, ki ga je leta 2012 postavil njegov rojak Denny Zardo. Že v drugi vožnji se mu je približal na vsega 3 desetinke, v drugi vožnji pa se je bitka s časom in progo končala v njegov prid, saj mu je magično mejo preseči za 19 stotink. Na drugo mesto se je v skupni razvrstitvi uvrstil lanskoletni zmagovalec Švicar Tiziano Riva (Reynard 92D), tretji pa je bil Čeh Vaclav Janik (Norma20F).

Najhitrejši Slovenec je bil sicer že dvakratni zmagovalec Lučin, Vladimir Stankovič (Coloni JPV), ki je sicer svojo današnjo uvrstitev, skupno 10. mesto, potrjeval na vseh vožnjah. Drugo najboljšo slovensko uvrstitev si je danes privozil Milan Bubnič (Lancia Delta HF, skupno 15. mesto). Tretji je bil Peter Marc (Mitsubishi Lancer EVO IX, v generalni razvrstitvi 25. mesto).
V slovenskem državnem mestu je bilo prvo mesto po pričakovanjih oddano Milanu Bubniču, ki so mu že včeraj na treningu uspele tri odlične vožnje, pod njim pa sta si stopničke razdelila Peter Marc in Aleš Prek (Honda Civic, skupno 26. mesto).

V Diviziji I državnega prvenstva prvo mesto po vožnjah Andreja Prelca (Suzuki Swift) ni bilo več vprašljivo, za njim si je drugo mesto privozil Janko Čebron (MG ZR 105), tretji pa je bil domačin Lučinčan Luka Oblak (MG ZR 105), ki sicer vozi pod znamko organizatorja prireditve AMD Zvezda.

Ob koncu še enega čudovitega vikenda je Klemen Trček, predsednik AMD Zvezda, ki se pod organizacijo dogodka podpisuje tudi tokrat, povedal, da so izredno zadovoljni z izjemno udeležbo najboljših evropskih voznikov gorsko hitrostnih preizkušenj. Prav tako so zadovoljni z udeležbo obiskovalcev, ki jih je v Lučine znova prišlo več tisoč. »Če sem štejemo še dva rekorda proge, je bil vikend popoln,« ne skriva zadovoljstva Trček.

Po njegovih besedah se je v Lučinah odvila ena najboljših in najatraktivnejših dirk doslej. Po mnenju poznavalcev se, kar se dosežkov/rekorda na 4-kilometrski progi od Todraža do Lučin tiče, povsem realno približujemo magični meji dveh minut; kar se tiče organizacije, pa ta z vsako izvedbo le še dobiva na kakovosti in prepoznavnosti.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish